Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

100 Bin Lira Ceza Ödeyecek! Airbnb Düzenlemesi Detayları

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Airbnb'yi kapsayan düzenlemesini TBMM'ye sundu. Ev sahiplerine izin belgesi olmadan turizm amaçlı konut kiralama yapanlara 100 bin lira ceza uygulanacak. Konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirin kayıt altına alınması sağlanacak. Bu düzenleme ile konut kira bedellerinin düşmesi bekleniyor.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 13:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

100 Bin Lira Ceza Ödeyecek! Airbnb Düzenlemesi Detayları

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Airbnb düzenlemesini TBMM'ye sundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Airbnb’yi kapsayan düzenlemesini TBMM’ye sundu. Düzenleme ile konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirin kayıt altına alınmasına ön ayak sağlıyor. Uygulama ile kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi ve vergi gelirlerinin artırılması amaçlanıyor.

Ev sahiplerine ceza uygulanacak

İzin belgesi bulunmadan turizm amaçlı konut kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu sürede izin belgesi almazsa 500 bin lira para cezası kesilerek, yeniden 15 günlük süre uygulanacak. Buna rağmen kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında 1 milyon lira ceza uygulanacak.

Konut kiralama sistemi değişiyor

Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu hale gelecek. Konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirin kayıt altına alınması sağlanacak. Aynı konut bir sene içinde dört defadan fazla kiraya verilemeyecek.

Konut kira bedelleri düşecek

Ev sahiplerinin turizm yapabildikleri için astronomik rakamlar talep etmesinin önüne geçilecek. Bu düzenleme ile konut kira bedellerinin düşmesi bekleniyor.