Ateşin Sanatı Sergisi Açıldı
2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında, 'Ateşin Sanatı' adlı sergi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sanatseverlerle buluştu. Ziyaretçiler, sergi sayesinde Roma döneminden Rönesans'a ve 19. yüzyıla kadar cam ve seramik sanatının ortak tarihi köklerinde bir yolculuğa çıkma fırsatı buluyor.
Sergide Neler Var?
Sergide, Macaristan'ın ünlü Herendi ve Zsolnay porselen fabrikalarından, Mor Wosinsky Müzesi ile Bohus-Lugossy Vakfı ve Uluslararası Seramik Stüdyosu'nun koleksiyonlarından eserler sergilenecek. Açılışta, İstanbul Valisi Davut Gül, "Macaristan ve Türkiye arasındaki köklü birlikteliği sürdürmek önemli. Bu tür etkinlikler, iki ülke arasındaki bağı pekiştiriyor," dedi.
Ortak Kültür Mirası ve İşbirliği
Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı'nın Kamu Koleksiyonları ve Kültürel Gelişimden Sorumlu Devlet Sekreter Yardımcısı Mate Vincze, serginin ortak kültürel miras ve kimliklerin izlerini bulma adına değerli olduğunu vurguladı. "Türk ve Macar milletleri arasında güzel işbirlikleri gelecekte daha da güçlenebilir," ifadelerine yer verdi.
Serginin Detayları
Serginin cam küratörü Dr. Andras Szilagyi, serginin ilk bölümünde Türk ve Macar halk sanatlarının ortak özelliklerine vurgu yapıldığını belirtti. İkinci bölüm ise Macaristan'ın Osmanlı dönemi ile ilgili yapıtlar içeriyor. Bu bağlamda, 19. yüzyıldaki Macar sanatçılarının Türk motiflerini nasıl kullandıkları da ele alınıyor.
Sergide yaklaşık 100 sanatçının 200 eseri sergilenecek ve bu eserlerin yüzde 50'si çağdaş Macar sanatına ait olacak. Ayrıca, Osmanlı dönemine ait tarihi eserler de sergi süreçlerinde ziyaretçilere sunulacak.
Gelecek Tarihler
Sergi, 18 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek. Açılışta serginin koordinatörü Eszter Bohus, Türkiye'de Macar sanatı üzerine böylesine büyük bir serginin ilk kez açıldığını belirterek, Macar kültürünün daha fazla araştırılması için işbirliklerine vurgu yaptı.
Katkı Sağlayan Kuruluşlar
'Ateşin Sanatı' sergisine katkı sunan kuruluşlar arasında Bohus-Lugossy Vakfı, Çağdaş Seramik Sanatı Vakfı, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Macaristan Sanat Akademisi, Gül Baba Mirasını Koruma Vakfı, Macar Kültür Merkezi Liszt Enstitüsü, Veszprem Belediyesi ve Pannonia Üniversitesi yer alıyor.
Macar cam ve seramik sanatında Türk etkilerini işleyen "Ateşin Sanatı" başlıklı sergi, 2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sanatseverlerle buluştu.
Macar cam ve seramik sanatında Türk etkilerini işleyen "Ateşin Sanatı" başlıklı sergi, 2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sanatseverlerle buluştu.