Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

45 Şehir Diri Fayların Üstünde Kurulu! Fay Haritası Güncellendi: Marmara Depremi...

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelledi ve yeni fayları açıkladı. Haritada toplam 485 diri fay hattının olduğu ve 45 şehrin diri fayların geçtiği alan üzerinde bulunduğu belirtildi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, yeni fayların paniğe neden olmaması gerektiğini vurgulayarak, yapılaşmanın bu kırıklar üzerinde uygun olmadığını söyledi. Ana kırıklara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Celasun, İstanbul'un yanı sıra Marmara'ya yakın illerde de deprem hissedileceğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 16:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

45 Şehir Diri Fayların Üstünde Kurulu! Fay Haritası Güncellendi: Marmara Depremi...

MTA Diri Fay Haritası Güncellendi

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelledi ve yeni fayları açıkladı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

45 Şehir Diri Fayların Üzerinde

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasında güncelleme yaptı ve kamuoyu ile paylaştı. Harita üzerinde toplam 485 diri fay hattının olduğu ifade edildi. Haritada aralarında Aydın, Bursa, Düzce, Hatay, Kocaeli, Manisa ve Sakarya'nın da yer aldığı 45 şehir diri fayların geçtiği alan üzerinde bulunuyor.

Yeni Faylar Deprem Üretebilir

Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, yeni fayların paniğe neden olmaması konusunda uyarılar yaparak, "Genellikle büyük deprem üreten kırıklar bizim ülkemizdeki ana kırıklarımız. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı" ifadelerine yer verdi. Kırıkların üzerinde yapılaşma olmasının uygun olmadığına dikkat çeken Mehmet Sarper Celasun, "Dolayısıyla bu haritaların güncel olması oralara yapılaşmadan kaçınmak adına çok faydalı bir şey" diye konuştu.

Ana Kırıklara Dikkat Edilmeli

Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, büyük deprem üreten kırıkların ülkemizdeki ana kırıklar olduğunu belirtti. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi kırık hatları boyunca üretilen depremlerin diğer ikincil kırıklara göre daha büyük olduğunu vurguladı. İstanbul için konuşulacak olursa Kuzey Anadolu kırığının Marmara'daki kırılmasını beklediğimiz kısım şu anda öncelikli ama sadece İstanbul değil Marmara'ya yakın illerin tamamında bu deprem hissedilecek" açıklamasında bulundu.