Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD, Bangladeş'teki Şiddet Eylemlerini Kınadı

ABD, Bangladeş'teki protestolar ve şiddet olaylarına karşı duyduğu endişeyi dile getirdi.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 11:07

ABD, Bangladeş'teki Şiddet Eylemlerini Kınadı

ABD, Bangladeş'teki Protestoları Kınıyor

ABD, Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamu sektöründe kontenjan ayrılması sonrasında patlak veren protestolar sırasında yaşanan şiddet eylemlerini şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Açıklama Yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’da düzenlenen basın toplantısında, "Bangladeş'teki son şiddet olaylarını kınıyoruz. Barışçıl toplanmalara olan sarsılmaz desteğimizi yinelemek istiyorum" şeklinde konuştu.

İnternet Kesintilerine Dikkat Çekildi

Miller, Bangladeş genelinde meydana gelen internet ve mobil veri bağlantısındaki kesintilere ilişkin endişelerini dile getirerek, Dakka yönetimine bu durumu düzeltmeleri için çağrıda bulundu.

Göstericilere Yönelik Yaptırımlar Kınandı

Göstericilere karşı "vur emrinin" verilmesini kınayan Miller, bu emrin geri alınmasını istedi. Ayrıca, gelişen demokrasilerde medya özgürlüğünün hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.

Protestoların Nedeni

Bangladeş'te 1971'de gerçekleştirilen Bağımsızlık Savaşı'nda görev alanların çocuklarına kamu sektöründe kontenjan verilmesi kararı sonrası başlayan protestolar, ülke genelinde büyük yankı bulmuştu.

Ölü Sayısı 143’e Ulaştı

Yerel gazeteciler ve hastane kaynaklarının aktardığına göre, bu olaylar sırasında en az 143 kişi yaşamını yitirdi.

Mahkeme Kararı ve Gerginlik

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz tarihinde, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine sağlanacak kamu kontenjan oranını %30'dan %7'ye indirmiş ve geriye kalan %93'lük kısmın liyakate dayalı bir şekilde dağıtılmasına karar vermişti. Bu gelişme sonrası protestoların şiddeti azalmanın eşiğine gelmişti.