Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Petrol Üretimi, Suudi Arabistan'ın Kesintileriyle Daralan Pazarı Destekleyecek

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) tahminlerine göre, bu yıl ABD petrol üretimi önceden tahmin edilenden daha hızlı artacak ve Suudi Arabistan'ın üretim kesintileri nedeniyle daralan bir pazara ek ham arz sağlayacak. EIA'nın Salı günü yayınladığı aylık bir rapora göre, beklenenden yüksek kuyu verimliliği ve yükselen ham petrol fiyatları, ABD üretimini 2023'te daha önceki 12,6 milyon varillik tahminden 12,8 milyon varillik rekor seviyeye yükseltmeye yardımcı olacak. ABD, 2022'de günde ortalama 11,9 milyon varil petrol çıkarmıştı. ABD'nin ilave petrol üretimi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin fiyatları desteklemek için üretimi kısmasının ardından daralan pazarın arzına yardımcı olacağı değerlendiriliyor.

Yayın Tarihi: 10.08.2023 07:09
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ABD Petrol Üretimi, Suudi Arabistan'ın Kesintileriyle Daralan Pazarı Destekleyecek

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) tahminlerine göre, bu yıl ABD petrol üretimi önceden tahmin edilenden daha hızlı artacak ve Suudi Arabistan'ın üretim kesintileri nedeniyle daralan bir pazara ek ham arz sağlayacak.

EIA'nın Salı günü yayınladığı aylık bir rapora göre, beklenenden yüksek kuyu verimliliği ve yükselen ham petrol fiyatları, ABD üretimini 2023'te daha önceki 12,6 milyon varillik tahminden 12,8 milyon varillik rekor seviyeye yükseltmeye yardımcı olacak. ABD, 2022'de günde ortalama 11,9 milyon varil petrol çıkarmıştı.

ABD'nin ilave petrol üretimi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin fiyatları desteklemek için üretimi kısmasının ardından daralan pazarın arzına yardımcı olacağı değerlendiriliyor. OPEC lideri Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde günlük 1 milyon varillik üretim kesintisini bir ay daha uzatarak üretimini son yılların en düşük seviyesine getirmişti.

Hem ABD'de hem dünyada üretimin artması bekleniyor. EIA, dünya üretiminin bu yıla göre günde 1,7 milyon varil artışla 2024 yılında günde 103 milyon varile çıkacağını öngördü. Bu büyümenin yüzde 70 inden fazlasının başta ABD, Brezilya, Kanada, Guyana ve Norveç olmak üzere OPEC dışı ülkelerden gelmesi bekleniyor. Ajans, ABD üretiminin gelecek yıl günde 13,1 milyon varile çıkacağını söyledi.

EIA, ABD'nin Bu Yıl Rafine Ürün Tüketiminin Daha Düşük Olacağını Kaydetti

Öte yandan, EIA, ABD'nin bu yıl rafine ürün tüketiminin daha önce beklenenden daha düşük olacağını kaydetti. ABD hava yolculuğu artışının ivme kaybetmesi nedeniyle, ülke üçüncü çeyrekte önceki tahmine göre yüzde 4 daha az jet yakıtı kullanacak. Kurumun benzin ve motorin tüketimi tahminleri de hem üçüncü çeyrek hem de tüm yıl için daha düşük ayarlandı. Bununla birlikte EIA'nın bu yıl ABD'deki toplam petrol talebine ilişkin tahmini, sıvı doğalgaz kullanımının artması nedeniyle yükseltildi.

Brent Petrol Fiyatları Tahminleri Yükseltildi

EIA'nın Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporuna göre brent tipi ham petrol fiyatlarının bu yıl ortalama varil başına 82,62 dolar olduğu tahmin edildi. Bu bir önceki tahmine göre varil başına yaklaşık 4 dolarlık yukarı yönlü bir revizyon anlamına geliyor. Gelecek yıl için EIA, brent petrolde varil başına ortalama tahminini 2 dolar yukarı revize ederek 86,48 dolar olacağı öngörüsünde bulundu. EIA ağustos ayı için brent ham petrolünün varil başına ortalama 85 dolar olduğunu öngörüyor. Raporda, ham petrol fiyatlarının öncelikle Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimine yönelik uzatılmış gönüllü kesintileri ve artan küresel talep nedeniyle haziran ayından bu yana arttığı belirtildi.

EIA, ABD'de ham petrol üretiminin bu yıl ortalama günde 12,8 milyon varil ve gelecek yıl günde 13,1 milyon varil olacağını, daha yüksek iyi seviyede üretkenlik ve daha yüksek ham petrol fiyatlarına ilişkin beklentilerin desteğiyle yıllık rekor kıracağını öngörüyor. 2022'de ABD ham petrol üretimi günde ortalama 11,91 milyon varil seviyesinde bulunuyordu.