Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD, PKK/YPG Nedeniyle Türkiye ile Gerginlikten Kaçınıyor

Ümran Araştırma Merkezi'nin raporu, ABD'nin PKK/YPG'nin neden olduğu gerginlikten kaçındığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 11:40
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 11:40

ABD, PKK/YPG Nedeniyle Türkiye ile Gerginlikten Kaçınıyor

ABD'nin Türkiye ile İlişkileri Üzerine Rapor

Ümran Araştırmalar Merkezi, terör örgütü PKK/YPG'nin düzenlediği sözde yerel seçimlerle kendini meşru bir demokratik aktör olarak tanıtma çabalarını mercek altına aldı.

PKK/YPG'nin Seçim Stratejisi

Rapor, PKK/YPG'nin, Suriye'de kurmayı hedeflediği "devletçiğin" ulusal ve uluslararası alanda tanınması için anayasal bir zemin oluşturma çabaları içerisinde olduğunu ortaya koydu. Örgüt, işgal ettiği bölgelerde planladığı seçimlerin bu sürecin bir aracı olduğunu belirtmektedir. Demografik Engeller ve Yerel Tepkiler

Rapor, PKK/YPG'nin karşılaştığı en büyük engelin demografik gerçeklikler ve uluslararası toplumun tepkisi olduğuna dikkat çekiyor. Örgüt, nüfus yapısını göz önünde bulunduracak şekilde seçimleri kullanarak kendilerini meşru bir aktör olarak tanıtmayı hedefliyor.

Seçimlerin Riskleri ve Hedefleri

Suriye'nin kuzeydoğusunda yaşayan üç milyon kişiden %76.6'sının Arap, %19.9'unun Kürt olduğu bilgisi yer almakta. Bu nedenle, PKK/YPG için düzenlenmesi muhtemel seçimlerin büyük bir risk taşıdığı ifade edilmektedir, çünkü adil ve özgür seçimlerde muhalif adayların kazanma olasılığı yüksektir.

ABD'nin Tutumu

Rapor, ABD'nin YPG'nin kurduğu Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi'ni resmi olarak tanımaya henüz hazır olmadığını ve Türkiye ile olan ilişkilerine önem verdiğini belirtiyor. ABD, mevcut jeopolitik koşullarda PKK/YPG nedeniyle Türkiye ile bir gerginlik yaşamak istemiyor.

İşbirliği Fırsatları

Ağustos ayına ertelenen seçimlerin düzenlenip düzenlenmeyeceği hakkında belirsizlikler sürerken, ABD'nin PKK/YPG'ye Suriye'de resmi bir devlet kurması için destek vermemesi, Türkiye ile yeni işbirliği fırsatlarına kapı aralamaktadır. ABD'nin Suriye'den çekilme arayışları ve İran'a karşı tutumu, iki büyük NATO müttefiki arasında olası bir anlaşmanın zeminini oluşturuyor.

YPG'deki İki Jenerasyon Çatışması

YPG içinde iki farklı jenerasyonun mevcut olduğu ve eski jenerasyonun devletleşmeyi Rusya, İran ve Esed rejimi ile işbirliği aracılığıyla gerçekleştirebileceğine inandığı ifade ediliyor. ABD'nin Suriye'den çekilmesinin ardından YPG'nin durumunun ne olacağı konusu ise gündemde kalmaya devam ediyor.