Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD, Ukrayna ve İsrail'e Desteklerini Sürdürüyor

ABD, hem Rusya'ya karşı Ukrayna'ya hem de Filistinlilere karşı İsrail'e açık desteğini sürdürüyor. Kiev ve Tel Aviv yönetimlerinin yanında olduklarını söyleyen Biden, her iki ülkeye desteği sürdürmek için milyar dolarlık taleplerde bulunuyor. Biden, CBS yayınında "ABD dünya tarihinin en güçlü ülkesi" diyerek tarafları aynı anda destekleyebileceklerini belirtti. Ukrayna ve İsrail'deki çatışmaların ABD'nin güvenliğiyle ilgili olduğunu savunan Biden, Ukrayna'nın önemine dikkat çekti. İsrail'i destekleyen Biden yönetimi, Demir Kubbe savunma sistemi için mühimmat ve önleyiciler gönderdi. Kongre ise Ukrayna'ya milyarlarca dolar askeri ve mali yardım sağladı. Beyaz Saray'ın önümüzdeki günlerde İsrail için ek yardım talep etmesi bekleniyor. Bununla birlikte, bazı Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyeleri Ukrayna'ya yardımın sürdürülmesine karşı çıkıyor.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 06:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ABD, Ukrayna ve İsrail'e Desteklerini Sürdürüyor

ABD'nin Ukrayna ve İsrail'e Destekleri

ABD, hem Rusya'ya karşı Ukrayna'ya hem de Filistinlilere karşı İsrail'e açık desteğini sürdürüyor. Kiev ve Tel Aviv yönetimlerinin yanında olduklarını söyleyen Biden, dikkat çeken bir soruyla karşılaştı. Biden, her iki ülkeye desteği sürdürmek için milyar dolarlık taleplerde bulunuyor.

Biden'ın Yanıtı

CBS yayınına katılan Biden'a "İsrail ve Ukrayna'daki savaşlar, ABD'nin aynı anda üstlenebileceğinden daha mı fazla?" şeklinde soru yöneltildi. "ABD dünya tarihinin en güçlü ülkesi" Biden, ABD olarak tarafları aynı anda destekleyemeyecekleri fikrini reddetti. "Tanrı aşkına! Biz ABD'yiz." diyen Biden, şunları söyledi: Tarihteki en güçlü ulus... Dünyanın değil, dünya tarihinin... Her ikisini de halledebiliriz. Uluslararası savunmamızı da sürdürebiliriz.

İki Çatışma ve Güvenlik

"İki çatışma ABD'nin güvenliğiyle ilgili" Biden, iki çatışmanın "büyük ölçüde" Amerikan halkının güvenliğiyle ilgili olduğunu savundu: Ukrayna'da hedeflerimden biri, kendisi de savaş suçları işlemiş olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, NATO müttefikleriyle sınır komşusu olan ve Rusya sınırında bulunan bağımsız bir ülkeyi işgal etmesini önlemekti. Başarılı olsaydı şimdi ne olacağını hayal edin. Avrupa'da hiç içine çekilmediğimiz büyük bir savaş gördünüz mü? Bunun olmasını istemiyoruz. Bu demokrasilerin sürdürülebilir olmasını sağlamak istiyoruz. Ukrayna bu konuda kritik öneme sahip.

İsrail'e Destek

Washington'dan İsrail'e destek İsrail'i destekleyen Joe Biden yönetimi, Demir Kubbe savunma sistemi için mühimmat ve önleyiciler gönderdi. Aynı zamanda Kongre, Rusya karşısındaki Ukrayna'ya milyarlarca dolar askeri ve mali yardım sağladı. Kongre'den ek yardım talebi The Hill'in aktardığına göre, Beyaz Saray'ın önümüzdeki günlerde Kongre'den İsrail'e ek yardım talep etmesi bekleniyor. Bu talebin Ukrayna için daha fazla yardım çağrısıyla sürdürülmesi öngörülüyor. Kongre'de hem İsrail hem de Ukrayna için iki partili destek olsa da, Temsilciler Meclisi'ndeki bazı Cumhuriyetçiler Ukrayna'ya yardımın sürdürülmesine karşı olduklarını dile getirerek bunun ABD'ye ne tür bir yarar sağlayacağını sorguluyor.