Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan: İsrail-Filistin Çatışması Diğer Bölgelere Yayılabilir

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların diğer bölgelere yayılma riskinin arttığını belirtti. Sullivan, ABD'nin bu yayılma riskini önlemek için gereken her şeyi yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ise ABD'nin İsrail-Hamas çatışmasını bölgesel bir savaşa dönüştürme niyeti olduğunu ve Suriye'ye saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 29.10.2023 22:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan: İsrail-Filistin Çatışması Diğer Bölgelere Yayılabilir

ABD Basınına konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara değinerek, "Diğer bölgelere yayılma riskinin arttığını görüyoruz" diye konuştu.

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar 7 Ekimden bu yana devam ederken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, çatışmanın diğer bölgelere yayılabileceğini ifade etti.

ABD basınına konuşan Sullivan, ABD'nin bölgedeki birliklerine yönelik tehditlerin artığını ve tetikte olduklarını belirterek, "Bu çatışmanın diğer bölgelere yayılma riskinin arttığını görüyoruz. Bunu caydırmak ve önlemek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

İsrail - Filistin savaşı Suriye'ye mi sıçrıyor? ABD öyle bir hamle yaptı ki...

Son olarak Suriye'de İrana ait 2 tesise hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıklayan ABD'nin asıl niyeti, İsrail-Hamas çatışmasını, Suriye ve Lübnan üzerinden bölgesel bir savaşa mı dönüştürmek? Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ'un açıklamaları şu şekilde; ABD'nin yaptığı bu operasyondaki tez şu; 17 Ekimden bugüne İran'ın gerek Irak gerek Suriye, buradaki saldırılar başarısız ama buradaki personellerden bir müteahhit kalp krizinden dolayı hayatını kaybetti, 21 personel ise yaralandı ama görevine geri döndü diyor. Burada doğrudan Amerika'nın hedef alındığı bir düzenli saldırı söz konusu. Bu saldırıların arkasında İran var ama sahadaki proxy güç dediğimiz, vekalet savaşları üzerinden de bu süreci yürütüyor diyor. Biz buna cevaben İsrail-Hamas çatışmasıyla hiç ilgili olmayan bir bölgede operasyon yapıyoruz diyor. İsrail ile Filistin arasındaki savaşın arka planında destekleyen yine ABD. Burada uçak gemilerinin olması ve görev grubunun aktif olarak beklemesi. Geçen gece Suriye'de petrolün üretildiği 3 bölgeye saldırı düzenlendiği açıklandı. Biz de acaba ABD'nin yanıtı ne kadar sertlikte olur diye düşünüyorduk. Acaba askeri bir müdahale mi yapılacak diye düşündük. Suriye üzerinden İrana bir mesaj verildi. Dedi ki Amerika, 17 Ekimden bu yana Irak ve Suriye'de bulunan üslerimize saldırılar düzenleniyor. Bunlara cevaben bu operasyon gerçekleşti. Bu operasyonla İsrail-Filistin çatışmasının ilişkisi yoktur. Ben ilk günkü yerdeyim. Bu savaş gemisi buraya 30 bin Hamas askeri için gönderilmedi. Öte yandan Amerikanın kışkırtmasıyla kuzeyde de Ukrayna-Rusya savaşı oluştu ve ABD, barışı hiç ağzına almayan, savaşı ve çatışmayı nasıl daha da yayarım, sürekli bunun arayışında olan bir savaş baronu olarak tarihte anılmaya başlandı ve doğru bir tespit.