Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD'deki Karaçay-Balkar Türkleri, sürgünlerinin 80. yıl dönümünü anma programı düzenledi

ABD'nin New Jersey eyaletinde yaşayan Karaçay-Balkar Türkleri, 2. Dünya Savaşı yıllarında sürgün edilmelerinin 80. yıl dönümünü anma programı düzenledi. Programda, Karaçay Türkleri sürgün yıllarını belgeleyen görseller sunarken, genç nesillere sürgünün acı hatıralarını aktardılar. AKBA Başkanı Ali Toturkul, sürgün sonucu hayatını kaybeden Karaçay Türklerinin sayısını paylaşırken, AKBA Yönetim Kurulu Üyesi Resul Hacı da sürgün anılarının çocuklara aktarılmasının önemine değindi. Karaçay Türkleri, program sonunda sürgünde hayatını kaybedenler için dua etti ve Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden Filistinlileri de anmaya dahil etti.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 09:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ABD'deki Karaçay-Balkar Türkleri, sürgünlerinin 80. yıl dönümünü anma programı düzenledi

ABD'deki Karaçay-Balkar Türkleri, sürgünlerinin 80. yıl dönümünü anma programı düzenledi

ABD'nin New Jersey eyaletinde yaşayan Karaçay-Balkar Türkleri, 2. Dünya Savaşı yıllarında sürgün edilmelerinin 80. yıl dönümünü andı. Paterson kenti ve çevresinde yoğun yaşayan Karaçay Türkleri, Amerikan-Karaçay Yardımlaşma Derneği'nin (AKBA) organizasyonunda, Rus ordusu tarafından 1943'te sürgün edilişlerinin yıl dönümünde bir araya geldi.

Karaçay Türkleri'nin yoğun katılım gösterdiği programda konuşmacılar, Karaçay lehçesiyle yaptıkları sunumlarla, 80 sene önce 'yaşanan acı hatıraları' ABD'de doğan genç nesillere aktardı.

Paterson'daki dernek binasında gerçekleşen programda, sürgün yıllarını belgeleyen görseller sunulurken, ABD'de doğan Karaçay Türk'ü çocuklar, geleneksel kıyafetleriyle katıldıkları gecede, ezberledikleri atasözleri ve şiirleri okudu.

Program sonunda, sürgünde hayatını kaybeden on binlerce Karaçay Türk'ü için dualar okundu.

AKBA Başkanı Ali Toturkul, Karaçay-Balkar Türkleri'nin Rusya tarafından 1943'te, anayurtları Kafkasya'dan Orta Asya'ya sürüldüğü, 70 bin sürgün mağdurundan yaklaşık 43 bininin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

Türkiye'de 10-15 bin civarında Karaçay Türk'ü bulunduğunu söyleyen Toturkul, ABD'de de yine yaklaşık aynı oranda Karaçay Türk'ü nüfusunun varlığından söz etti.

Kafkasya'da doğduğunu ve 2009'dan bu yana ABD'de yaşadığını belirten AKBA Yönetim Kurulu Üyesi Resul Hacı, anne babasının ise sürgün yıllarında Kazakistan'da doğduğunu anlattı.

Türkiye ile de güçlü bağları olduğunu ifade eden ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim aldığını söyleyen Hacı, 'Bunları (sürgün anılarını) çocuklara anlatmamız çok önemli. Çünkü Amerika'daki çocuklar asimilasyona çok yatkın.' diye konuştu.

Paterson'da Karaçay Türkleri tarafından kurulan Ulu Cami'de dernek başkanlığı görevini yürüten Hamza Murat Bolur, Karaçay Türkleri'nin 1800'li yıllardan itibaren Kafkaslardan Anadolu'ya göç etmeye başladığını, onlara kucak açan Osmanlı devletine şükran borçlu olduklarını ifade etti.

Bolur, 'Kafkasya'dan (ABD'ye) gelen kardeşlerimiz de Türkiye'yi çok seviyorlar. Türkiye'nin bir parçası olmak istiyorlar.' sözlerine yer verdi.

Karaçay Türkleri, gecenin sonunda sürgünde hayatını kaybeden yakınları için yaptıkları duaya İsrail'in uçak ve tanklarla bombalamaya devam ettiği Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden Filistinlileri de dahil etti.