Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD'li Kamyon Taşımacılığı Devi Yellow Corp. Faaliyetlerini Durduruyor

ABD'li kamyon taşımacılığı devi Yellow Corp., faaliyetlerini durduruyor. Şirketin mali sıkıntıları ve müşteri kaybının ardından kapanma kararı alındı. Yellow'un ödenmemiş borcu 1,5 milyar doları aştı ve federal hükümete 729,2 milyon dolar borcu bulunuyor. Şirket, sendika ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle yeniden yapılandırma planlarını gerçekleştiremedi. Yellow, 2020'de federal krediyi almasına rağmen mali sorunlarını çözemedi ve faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 03:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ABD'li Kamyon Taşımacılığı Devi Yellow Corp. Faaliyetlerini Durduruyor

Yaklaşık 100 yıldır faaliyet gösteren ABD'li kamyon taşımacılığı devi Yellow Corp. faaliyetlerini durduruyor.

[[[AD]]]The Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket müşterilerine ve işverenlerine bildirimler gönderdi. Yolun sonu, şirketin bu ayın başlarında Teamsters tarafından temsil edilen yaklaşık 22.000 işçinin grevini önleyerek, şirketin işçi yardımları ve emeklilik tahakkuklarında borçlu olduğu 50 milyon dolardan fazlasını ödeyeceğini söylemesinin ardından geldi.

Ardından Perşembe günü şirket, üçüncü taraf lojistik şirketi Yellow Logistics Inc'i elden çıkarma fırsatlarını araştırdığını ve birden fazla ilgili tarafla görüştüğünü söyledi. Eskiden YRC Worldwide Inc. olarak bilinen Yellow, ülke çapında yaklaşık 30.000 çalışanıyla ülkenin en büyük kamyon yükü taşımacılarından biriydi. Kapanma, on yılı aşkın bir süredir devam eden mali sıkıntıların ve müşterilerin peşi sıra ayrılmasının ardından geldi.

Mart sonu itibariyle Yellow'un ödenmemiş borcu yaklaşık 1,5 milyar dolardı. Bunun 729,2 milyon doları federal hükümete borçluydu. 2020 yılında, Trump yönetimi altında, Hazine Bakanlığı ulusal güvenlik gerekçesiyle şirkete 700 milyon dolarlık pandemi dönemi kredisi verdi. Geçtiğimiz ay bir kongre soruşturması, Hazine ve Savunma Bakanlıklarının bu kararda 'yanlış adımlar attığı' sonucuna vardı ve Yellow'un 'kredinin verildiği tarihteki istikrarsız mali durumunun ve devam eden mücadelelerinin vergi mükelleflerini önemli bir zarar riskine maruz bıraktığını' belirtti. Devlet kredisinin vadesi Eylül 2024'te doluyor. Hükümet belgelerine göre Mart ayı itibariyle Yellow 54.8 milyon dolar faiz ödemesi yapmış ve borçlu olduğu anaparanın sadece 230 milyon dolarlık kısmını geri ödemişti.

Bu arada, şirketin hayatta kalması için gerekli olan yeniden yapılandırma planlarını 'haksız yere engellediği' iddiasıyla Haziran ayında sendikaya dava açan Teamsters ile Yellow arasında bir dizi hararetli tartışma yaşanıyordu. Genel Başkan Sean O'Brien, Yellow'un 700 milyon dolarlık federal krediyi tüketmeyi de içeren 'onlarca yıllık kötü yönetimine' işaret ederek davayı 'temelsiz' olarak nitelendirdi.

ABD'nin Lojistik Devi Yellow Corp. Faaliyetlerini Durduruyor

ABD'nin lojistik devi Yellow Corp., Pazar günü yerel saat 12 itibarıyla faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı ve 30.000 işçisinin tamamını işten çıkaracak. 99 yıllık bir geçmişi olan şirket, çalışan yaklaşık 22.000 sürücü ve liman işçisini temsil eden Teamsters sendikasıyla bir mücadele içindeydi. Bir hafta önce sendika, şirketin emeklilik ve sağlık sigortası planlarına katkıda bulunmaması nedeniyle başlatılan grev tehdidini iptal etti. Sendika, gerekli ödemeleri yapması için şirkete fazladan bir ay süre tanıdı.

Teamsters'ın müzakere komitesi tarafından Perşembe günü yerel sendikalara gönderilen bir nota göre, sendika Yellow'a karşı greve gitmemeyi kabul ederken, kamyon şirketiyle yeni bir sözleşme üzerinde anlaşmaya varamadı. Sendika Pazartesi günü erken saatlerde kapatmanın kendisine bildirildiğini söyledi.

Bugünkü haberler talihsiz ama şaşırtıcı değil. Yellow, federal hükümetten gelen milyarlarca dolarlık işçi tavizlerine ve yüz milyonlarca dolarlık kurtarma fonuna rağmen kendi kendini yönetemeyeceğini tarihsel olarak kanıtladı. Teamsters Başkanı Sean O'Brien yaptığı açıklamada, 'Bugün işçiler ve Amerikan nakliye endüstrisi için üzücü bir gün' dedi.

Pandemide 700 Milyon Dolar Kredi Aldı

Şirket, 2020'de federal hükümetten 700 milyon dolarlık bir kredi aldı ve bu kredi, vergi mükelleflerinin ödenmemiş hisselerinin yüzde 30'unu elinde tutmasıyla sonuçlandı. Ve şirketin en son üç aylık raporuna göre Hazine departmanına hala 700 milyon dolardan fazla borcu vardı, bu da defterlerindeki uzun vadeli borcun neredeyse yarısı.

Yellow'un hissesi, iflas planlarıyla ilgili raporların ardından kredinin verildiği tarih ile Perşembe kapanışı arasında değerinin yüzde 82'sini kaybetti ve hisse başına yalnızca 57 sentten kapandı. Cuma günü hisse başına 14 sent yükseldi, ancak yine de sözde kuruş hissesi olarak kaldı.