
Adıyaman'da Zimem Defteri Geleneğiyle İhtiyaç Sahiplerine Destek
Osmanlı döneminden gelen ve anonim bir şekilde ihtiyaç sahiplerinin borçlarını kapatma amacı taşıyan zimem defteri uygulaması, Ramazan ayında Adıyaman'da aktif bir şekilde sürdürülüyor.
Yürütülen Çalışmalar
Bu anlamlı çalışmanın öncüsü Fatma Mutlu, Ebubekir Kız Kur'an Kursu hocası olarak, yaklaşık 9 yıldır bölgedeki bakkallardaki borç defterlerine katkı sağlıyor.
Mutlu ve ekibi, hayırseverlerin destekleriyle dezavantajlı bölgelerdeki esnafları ziyaret ederek, özellikle ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödüyor.
Paylaşmanın Önemi
Ramazan ayının yardımlaşma ile paylaşma ruhunu pekiştirdiğine dikkat çeken Mutlu, şöyle dedi: "Gönüllü arkadaşlarımızla bakkalları ve fırınları gezerek ihtiyaç sahibi ve yetim ailelerin borçlarını kapatmaya gayret ediyoruz. Hayır sahipleri ile ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü olma amacını taşıyoruz."
Osmanlı Geleneği Yaşatılıyor
Uygulamanın, geçmişte Osmanlı döneminde hayırseverlerin defter satın alarak ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödediği bir gelenek olduğunu hatırlatan Mutlu, bu süreçte yaşadıkları mutluluğu ifade etti:
"Her borcunu kapattığımızda bayram sevinci yaşıyoruz. Fırın ve market ziyaretlerinde ihtiyaç sahibi ailelerin durumunu öğreniyor ve borçlarını soruyoruz."
İyilikte Sınır Yok
Ramazan sonuna kadar devam edeceği belirtilen uygulama sayesinde, bu süreçte yaklaşık 200 bin lira borcun ödendiği kaydedildi. Fırın işletmecisi Mustafa Tekin ise ilk kez böyle bir yardım aldığını dile getirerek, hayırseverlere teşekkür etti.
Osmanlı döneminin hayır geleneklerinden biri olan ve ihtiyaç sahiplerinin borçlarının isimsiz olarak ödendiği "zimem defteri" uygulaması, Adıyaman'da ramazanda sürdürülüyor.
Osmanlı döneminin hayır geleneklerinden biri olan ve ihtiyaç sahiplerinin borçlarının isimsiz olarak ödendiği "zimem defteri" uygulaması, Adıyaman'da ramazanda sürdürülüyor.