
Afet Parkları Konsepti Gelişiyor
Türk mimar Rahman Kaç, Japonya'daki deneyimlerine dayanarak Türkiye için afet parkları kurulması önerisinde bulundu. Kaç, deprem öncesinde açık alanların planlanmasının, afet sonrası ihtiyaçları karşılayacak mekanlar yaratılmasına yardımcı olabileceğini belirtti.
Planlama ve Hazırlık Önemi
Kaç, 2008 yılında Japonya'ya mimarlık eğitimine gitti ve 10 yıl boyunca bu alanda çalışarak depremlerle ilgili yapılan çalışmalara yakından tanıklık etti. İstanbul’daki son depremler, güvenli toplanma alanlarının, parkların ve kamusal alanların önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Japonya'dan Örnekler
Japonya'daki depremle yaşayan halk, alınacak önlemler konusunda önemli adımlar atmış durumda. Kaç, Japonya'da afet parklarının standartlar içermesi gerektiğini ve bu tür parkların Tokyo'da 50'den fazla örneği bulunduğunu aktardı. Bu parklarda taşınabilir afet tuvaletleri, su tankları ve enerji kaynakları gibi fonksiyonlarının yer alması, deprem anında maksimum etkinliğin sağlanmasına imkan tanıyor.
3 Kuralı ile Hazırlık
Mimar Kaç, depremle ilgili yapılacak çalışmalarda “3 kuralı” diye adlandırdığı bir kavramı vurguladı. Bu kurallar; “3 dakika yaşamsal durum”, “3 saat aile durumunu değerlendirme” ve “3 gün kendi kendine yaşam sürdürebilme” olarak sıralanıyor. Bu kural çerçevesinde bireylerin, olası bir felaket sonrası 5-10 dakika yürüyerek gidebilecekleri alanları belirlemeleri gerektiğini ifade etti.
Kaç, afet parkları gibi açık alanların planlanmasının, ortaya çıkacak ihtiyaçlar doğrultusunda hayati önem taşıdığını savunarak bu noktada atılacak adımları Türkiye'nin geleceği için kritik buluyor.
Japonya'da eğitim aldıktan 10 yıl çalışan Türk mimar Rahman Kaç, deprem öncesi ve sonrasıyla ilgili önerilerini AA muhabirine anlattı.