Afganistan Yönetiminden Çin'e Diplomatık Destek Talebi
Afganistan'ın geçici hükümeti, Çin hükümetinden uluslararası alanda kendilerine destek vermesini istedi.
Görüşmeler ve Açıklamalar
Afganistan Hükümet Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Vekili Abdulselam Hanefi, başkent Kabil'e geçen günlerde ziyarette bulunan Çin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Li Kun ve Çin'in Kabil Büyükelçisi Cao Şing ile bir araya geldi.
Mes Aynek Maden Projesi
Bakan Li Kun, görüşmede Afganistan'ın en büyük bakır maden sahası Mes Aynek'te Çinli Metallurgical Group Corporation (MCC) şirketinin çalışmalarına başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kun, "Afganistan'ın sosyoekonomik kalkınmasını umuyoruz," dedi.
Afganistan ve Çin Arasındaki İşbirlikleri
Hanefi, Çin'in "önemli ekonomik ve siyasi ortak" olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki Vahan Koridoru'nun açılmasının ilişkileri geliştireceğini belirtti. Ayrıca, Afganistan'da yolsuzluk ve uyuşturucu ile mücadele ettiklerini ifade etti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Destek İsteği
Hanefi, Çin'den Afganistan'ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde uluslararası alanda desteklemesini talep etti.
Çin'in Afganistan ile Olan İlgisi
Çin, ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Afganistan'daki geçici hükümeti resmi olarak tanımıyor; ancak ilişkileri geliştirme çabası içerisinde. Kuşak ve Yol Girişimi ile tarihi İpek Yolu güzergahında ulaştırma ve altyapı projelerine öncelik verildiği görülüyor.
Çin'in Yeni Projeleri ve Anlaşmaları
Çin'in Sincan Orta Asya Petrol ve Doğal Gaz Şirketi (CAPEIC), 2023'te Afgan yönetimiyle petrol çıkarma anlaşması imzaladı. Bu, geçici hükümetin yabancı bir şirketle yaptığı ilk büyük çaplı anlaşma oldu.
Son Gelişmeler
Çin'in yeni Kabil Büyükelçisi Cao Şing, 13 Eylül 2023'te güven mektubunu teslim etti. Bu, uluslararası alanda tanınmayan geçici hükümetin resmen kabul edilen ilk büyükelçisi oldu. Ayrıca, Afganistan geçici hükümeti Bilal Kerimi'yi Pekin'e büyükelçi atadı ve Çin liderliği tarafından kabul edildi.
Çin, Afganistan'da insan haklarına yönelik artan eleştirilerin ortasında diplomatik ilişkilerini güçlendirmek için önemli adımlar atmakta ve bu durum, Pekin'in bölgesel güvenliği ve ekonomik çıkarlarını koruma isteğini göstermektedir.