Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Afrika Birliği, Nijer'in Üyeliğini Askıya Aldı ve Askeri Müdahale Seçeneğini Değerlendiriyor

Afrika Birliği, Nijer'in üyeliğini askıya alarak askeri müdahale seçeneğini değerlendirmeye başladı. Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazum'un askeri darbeyle indirilmesi uluslararası endişeleri artırdı. Nijer, beşinci kez darbe yaşayan bir ülke olarak dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 23.08.2023 23:37
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Afrika Birliği, Nijer'in Üyeliğini Askıya Aldı ve Askeri Müdahale Seçeneğini Değerlendiriyor

Afrika Birliği, Nijer'in Üyeliğini Askıya Aldı

Afrika Birliği, 26 Temmuz'da darbe ile askeri yönetimin kontrolü ele geçirdiği Nijer'in üyeliğini sivil yönetim görevine dönene kadar askıya aldı ve Nijer'e askeri müdahale seçeneğini değerlendirmeye başladı.

Afrika Birliği'nin Karar Alma Organı Devreye Girdi

Afrika Birliği'nin Barış ve Güvenlik Konseyi, üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen, birliğin karar alma organı olan komisyondan Nijer'de bir ihtiyat kuvveti oluşturulmasının ekonomik, sosyal ve güvenlik açısından etkilerinin değerlendirilmesini talep etti.

ECOWAS Askeri Müdahaleye Hazır

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'deki yönetim krizinin çözümü için diplomatik çabaların başarısız olması halinde bu ülkeye askeri müdahaleye hazır olduğunu bildirmişti.

Nijer'deki Darbe Uluslararası Endişeleri Artırdı

Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazum'un askeri darbeyle indirilmesi, Sahra bölgesinde giderek büyüyen El Kaide ve Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) bağlantılı cihatçı isyancı tehdidi karşısında uluslararası endişeleri körükledi.

Nijer'de Beşinci Darbe

Nijer'in beşinci, Batı Afrika'nın dördüncü darbesi 2021 yılındaki seçimlerde devlet başkanı seçilen Bazum, ülkede ilk kez barışçıl şekilde güç devrinin önünü açmıştı. 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana beşinci kez darbe yaşayan Nijer, 2020 yılından bu yana Burkina Faso, Gine ve Mali'nin ardından, Batı Afrika'da darbe yaşanan dördüncü ülke oldu.

Gözaltı Koşullarına İlişkin Endişeler Artıyor

Darbeden bu yana ailesiyle birlikte resmi konutunda tutulan Bazum'un gözaltı koşullarına ilişkin uluslararası endişeler giderek artıyor.