Ahtapotlar ve Uyum Sağlama
Dünya genelindeki tüm okyanuslarda araştırmalar yapan bilim insanları, ahtapotların denizin sıcaklığına uyum sağlamak için beynini tekrar yapılandırdığını tespit etti. Ahtapot ve diğer kafadanbacaklılar soğukkanlı hayvanlar grubuna yer alıyor. Ektotermik diye de adlandırılan bu canlılar, vücut ısısını düzenlemede dış ortama bağımlı. Yani suyun çok soğuması ya da ısınması ahtapotların beyin fonksiyonlarını tehdit edebiliyor.
Araştırma ve Keşifler
ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Deniz Biyolojisi Laboratuvarı'nın yönettiği araştırma ekibi, ahtapotların bu durumda RNA düzenlemesi yapıp yapmadığını görmek için bir çalışma yürüttü. 8 Haziran'da Cell adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan makalede 12 yabani Kaliforniya iki benekli ahtapotu incelendi. Araştırma ekibi, hayvanları iki gruba ayırdı. Bir grup 22 santigrat derecelik, diğeriyse 13 santigrat derecelik sulara kondu. Uzmanlar birkaç hafta sonra bu hayvanların RNA verilerini karşılaştırdı. Çok az farklılık bekleyen bilim insanları, incelenen 60 bin bölgenin 20 bininden fazlasında değişiklik gördü. Bu RNA düzenlemelerinin sıcaklığa maruz kaldıktan sadece birkaç saat sonra gerçekleşmeye başladığı tespit edildi.
Uyum Sağlayamayan Tüm Canlılar Ölecek
1800’lü yıllarda başlayan Sanayi devriminden itibaren geçen 200 yıllık süre içinde dünyada küresel sıcaklıkların ortalama olarak 1 ile 2 derece arttığı düşünülüyor. Zaman içerisinde artan bu sıcaklık insan ırkının yaşam koşullarını tehdit edecek ve dünya artık yaşanmaz bir yere dönüşecek. İnsanların ahtopotlar gibi uyum sağlama yeteneği yok. Sıcaklıklar arttıkça uyum sağlayamayan tüm canlılar ölecek. Yaşayan son canlılar ahtapotlar olabilir ama onlarda uzun vadede uyum sağlayamayacaklar. Ayrıca iklim değişikliği, biyoçeşitliliği zarar vererek corona virüs benzeri salgın hastalıkların ortaya çıkmasına ve ekolojik dengenin bozulmasına neden olarak insan popülasyonu tehlikeye atıyor.