Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansı TOBB'da
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Akıllı KOBİ Ankara Dijital Dönüşüm Konferansı, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.
Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Açıklamaları
Konferansta konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin teknoloji altyapısının ve girişimcilik ekosisteminin dijitalleşme için eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "Dijital dönüşüm, Türkiye'nin ekonomik geleceğini şekillendirecek önemli başlıklardan biridir," şeklinde açıklamada bulundu.
Dijitalleşme İhtiyacı ve Avantajları
KOBİ'lerin dijitalleşme sayesinde rekabet avantajlarını artırabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, dijitalleşmenin artık bir seçenek değil, bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Ayrıca, dijital dönüşüm süreçlerini uygulayan işletmelerin gelirlerinin %30, uluslararası pazarlara giriş olasılıklarının ise %70 arttığını belirtti.
Dijital Çözümler ve Yeni Hizmetler
TOBB olarak, bu süreçte kendi iç yapılarında da dijitalleşmeye başladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, sunulan hizmetlerin çevrimiçi hale getirildiğini söyledi. "Elektronik belge hizmetlerinden, çevrim içi üyelik işlemlerine kadar birçok dijital çözümü işletmelere sunuyoruz," dedi. Ayrıca, Ticaret Sicili Gazetesi'ndeki ilan yayımlama süresinin 10 günden 2 saate düşürüldüğünü belirtti.
Akıllı KOBİ Platformu
Akıllı KOBİ Platformu, 800'den fazla teknoloji tedarikçisini KOBİ'lerle buluşturdu. Bu platform, işletmelerin dijitalleşme ihtiyaçlarını karşılamak üzere köprü görevi görüyor. Hisarcıklıoğlu, 366 oda ve borsada dijital dönüşüm uzmanları yetiştirildiğini ifade etti.
Yerli İnovasyon ve Eğitim Girişimleri
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde de dijital dönüşüm çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ilk yapay zeka mühendisliği bölümünün açıldığını söyledi. Ayrıca, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın da KOBİ'lerin dijital olgunluk seviyelerini ölçen araçlar geliştirdiğini aktardı.
Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ'de Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarının yapıldığını ve ülkemizin elektrikli otomotiv sektöründeki ilk milli aracı TOGG'un geliştirildiğini belirtti. Böylece, yapay zeka destekli sistemlerle üretimde hataların %90 azaltılabileceğini, KOBİ'lerin uluslararası satışlarının ise %40 artabileceğini ifade etti.
Başar Ceylan'ın Açıklamaları
Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Başar Ceylan da platformun üç yıl içinde 300 binin üzerinde KOBİ’ye ulaştığını belirtti ve teknoloji tedarikçilerini KOBİ’lere ulaşmaya davet etti.
Konferans, "Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Uzmanları Sertifika Töreni" ile sona erdi.
TOBB himayesinde düzenlenen Akıllı KOBİ Ankara Dijital Dönüşüm Konferansı, TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.
TOBB himayesinde düzenlenen Akıllı KOBİ Ankara Dijital Dönüşüm Konferansı, TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.