Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akıllı Tarım Teknolojileri: Verimlilikte Yeni Bir Dönem

Akıllı tarım, verim artışı ve tasarruf sağlayan teknolojilerle tarımda devrim yaratıyor.

Yayın Tarihi: 25.11.2024 12:32
Güncelleme Tarihi: 25.11.2024 12:32

Akıllı Tarım Teknolojileri: Verimlilikte Yeni Bir Dönem

Akıllı Tarım Teknolojileri, Verimliliği Artırıyor

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı, akıllı tarım teknolojilerinin tarım sektöründe verimliliği artırdığını ve maliyetleri düşürdüğünü vurguladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde düzenlenen çalıştayda konuşan Topakcı, tarım alanlarındaki daralmanın giderek arttığını belirtti.

Dünyanın Nüfus Artışı ve Tarım Üretimi

2050 yılında dünya nüfusunun 11 milyara ulaşmasının beklendiğini belirten Topakcı, mevcut tarım alanlarına daha etkin bir şekilde yaklaşılması gerektiğini ifade etti.

Kimyasal Kullanımının Azaltılması Gerekliliği

Global çapta kimyasal ilaç ve gübre kullanımının azaltılmasına yönelik çabaların önemi üzerinde duran Topakcı, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na atıfta bulunarak, 2030 yılına kadar pestisitlerin yüzde 50 ve gübre kullanımının ise yüzde 30 azaltılması gerektiğini söyledi.

Akıllı Tarımın Zorunluluğu

İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte üreticilerin verim kayıpları yaşadığını ifade eden Topakcı, akıllı tarım teknolojilerinin bu kayıpları azaltacak imkanlar sağladığını belirtti.

Verimlilik ve Tasarruf

Akıllı tarım teknolojileri, daha az insan kaynağıyla yüksek verimli üretim gerçekleştirme olanağı sunduğunu dile getiren Topakcı, çiftçilerin otomatik sistemler ve insansız hava araçları gibi yeni teknolojilerle zaman ve maliyet avantajı sağladıklarını aktararak, "Karlılığın ciddi şekilde arttığını söyleyebiliriz," dedi.

Geleneksel Üretim Alışkanlıkları Değişmeli

Topakcı, geleneksel tarım yöntemlerinin değişmesi gerektiğini belirtti. Akıllı tarım uygulamalarıyla değişken oranlı gübre ve ilaçlamanın, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağladığını ifade etti. Sonuç olarak, akıllı tarım teknolojileri, hem üretim verimliliğini artırmakta hem de tarımsal girdi maliyetlerini azaltmaktadır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünün ev...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'de Bitki Koruma Uygulamalarında İnsansız Hava Araçları Kullanımı ve Zorluklar" konulu çalıştay için Tekirdağ'a gelen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.