Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AKP Hükümetinin Yabancıların Ülkeye Vatandaşlık Almasıyla Başlayan Konut Krizi

AKP hükümetinin yabancıların ülkeye vatandaşlık almasının ardından konut krizi başladı. Konut fiyatları düşerken, satılık konut sayısı arttı. İçinde kiracı olan evlerin fiyatları daha ucuz olsa da satışlar durdu. Kiralık dairelerde ise okul sezonu sebebiyle hareketlilik yaşanıyor.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 16:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

AKP Hükümetinin Yabancıların Ülkeye Vatandaşlık Almasıyla Başlayan Konut Krizi

Ülkeye vatandaşlık satarak yabancıları dolduran AKP hükümetinin sebep olduğu konut krizi, kira artışlarına zorunlu getirilen sınırlama, bankaların yeniden düzenledikleri kredi kısıtlamaları ve mevduat cazibesi sebebiyle çözülmeye başladı.

Konut yatırım aracı olmaktan uzaklaşırken konut fiyatları da düşmeye başladı. İkinci el ev piyasasında ilan patlaması yaşanırken, konutlara müşteri bulmak zorlaştı. Her geçen gün satılık konut sayısının arttığını söyleyen gayrimenkul uzmanları fiyatların %15 ile %20 arasında düştüğünü söylüyor. İlan sitelerinde takibe alınan ilanların fiyatlarının her geçen gün aşağı yönlü hareket ettiğini belirten uzmanlar, yine de müşteri bulunamamasının sebebini kiracıların ülkedeki enflasyona kıyasla çok düşük kira ödemelerine bağlıyor. Konut alacaklara verilen konut kredilerinde faizlere yapılan artışa ek olarak ikinci evini alacaklara kredi musluklarının kısılması da alıcılara fren yaptırdı. Son dönemde bir de mevduatın getirisi kira gelirini aşınca konut yatırım aracı olmaktan çıktı konuta yatırım yapanlar zararlı çıktı.

İÇİNDE KİRACI OLAN EV FİYATLARI İÇİ BOŞ DAİRELERE GÖRE DAHA UCUZ

Kiradaki yüzde 25 zam sınırı nedeniyle kimi ev sahipleri evlerini satışa çıkardı ama kiralama amaçlı alımlar dibe vurdu. Alıcı, kiracısı olan bir evi alıp sorun yaşamak istemiyor. Uzmanlar ev almak isteyenlerin sorduğu ilk sorunun evin içinde kiracı olup olmadığı olduğunu belirtiyor. Eğer kiracı varsa çıkar mı yada 5 senesi doldu mu soruları soruluyor. Kimse içinde kiracı olan ev almak istemiyor. İçi kiracılı evlerin fiyatları içinde kiracı olmayan evlere göre daha ucuz. İçinde kiracı olan evler ucuz bile olsa yine satılmıyor, satışlar durmuş durumda.

ESKİ KİRACI 1 BİRİME OTURUYORSA YENİ KİRACI 4 BİRİME SÖZLEŞME İMZALAMAYA RAZI

Kiralık dairelerde ise okul sezonu sebebiyle bir hareketlenme var. Yeni sözleşmede kira yüksek olduğu için ev değiştiren sayısı azaldı. Okul sezonunun bitmesiyle kiralık daire sektöründe de durma bekleniyor. Evden çıkma diye bir şey kalmadığı için mahkemelerdeki kiracı-evsahibi davalarında artış oldu. Eski kira miktarıyla güncel arasında 4 kat fark olduğu için eski kiracılar mahkemelik olmayı evden çıkmaya tercih etmek zorunda kalıyor.