Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Alıç ve Üvez Meyvelerinin Bilinçsiz Tüketimi Tehlikeli Sonuçlar Doğuruyor

Alıç ve üvez meyvelerinin aşırı ve yanlış tüketimi, sindirim sorunlarına yol açabilir. Uzmanlardan uyarılar geldi.

Yayın Tarihi: 20.10.2024 13:03
Güncelleme Tarihi: 20.10.2024 13:03

Alıç ve Üvez Meyvelerinin Bilinçsiz Tüketimi Tehlikeli Sonuçlar Doğuruyor

Alıç ve Üvez Meyvelerinin Tehlikeleri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, alışveriş alışkanlıklarında dikkat edilmesi gerekenleri vurguladı. Alıç ve üvez meyvelerinin, iyi çiğnenmeden ve çekirdekleri ile birlikte tüketildiğinde mideden bağırsaklara taşınarak kitleler oluşturabileceği ifade edildi.

Antioksidan Faydaları Var, Ama Dikkat!

Prof. Dr. Özkan, bu meyvelerin antioksidan etkisi dolayısıyla kalp damar sağlığına faydalı olduğunu belirtirken, şunları söyledi: "Sindirim sistemini desteklese de, çekirdekleriyle aşırı tüketilmesi bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu tugrularda gaz ve kitle oluşumu gözlenebiliyor."

Belirtilere Dikkat Edin

Bu kitlelerin, hastalarda şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilere neden olabileceğini belirten Özkan, "Eğer bu kitleler midedeyse, endoskopik yöntemlerle ya da ilaçlarla çıkarılabilir. Ancak bağırsaklara ulaştığında, özellikle yaşlı bireylerde daha ciddi tıkanıklıklara yol açabilir. Erken müdahale yapılmazsa, bağırsak delinmesi gibi durumlarla karşılaşabiliriz," dedi.

Özel Durumlar ve Uyarılar

Karın ameliyatı geçirenler, yaşlılar ya da diş protezi kullanan hastalar için bu meyvelerin tüketiminde aşırı dikkatli olunması gerektiğine de vurgu yapan Özkan, alışverişte dikkat edilmesi gereken zaman dilimlerini de paylaştı. Özkan, bu meyvelerin Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında pazar ve manavlarda sıklıkla bulunduğunu ifade etti.

Görülen Vakalar ve Önlem Önerileri

Son iki ay içerisinde tedavi ettikleri on hastadan yedisinin ilaç tedavisiyle iyileştiğini belirten Özkan, ama üç hastanın ameliyat edilmek zorunda kaldığını da söyledi. "Bir hastamızda ise bağırsak delinmesi durumu söz konusuydu, bu nedenle bir kısım bağırsak dokusu da alınmak zorunda kaldı. Alıç ve üvez meyvelerinin iyi çiğnenip çekirdekleri çıkarıldığında, bu sorunların önüne geçilebilir," diyerek sözlerini tamamladı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı...

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alıç ve üvez meyvelerinin antioksidan içeriği dolayısıyla kalp damar sağlığı açısından faydalı olduğunu belirtti.