Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Almanlar Katliam Yaptı: Steinmeier Tanzanya'dan Özür Diledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter-Steinmeier, Almanların eski kolonileri Tanzanya’da katlettiği yüz binlerce insan için özür diledi. Tanzanya’ya bir ziyarette bulunan Steinmeier “Alman Cumhurbaşkanı olarak , Almanların atalarınıza yaptıkları için af diliyorum. Sizi temin ederim ki biz Almanlar olarak, size huzur vermeyen soruların cevaplarını birlikte arayacağız’’ dedi. Steinmeier, Almanya’nın geçmişin telafi edilmesi için birlikte çalışmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi. Tanzanya'nın Alman koloni döneminde yaşanan Maji Maji ayaklanması ve Alman sömürge güçlerince yapılan katliamlar da makalede yer alıyor.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 15:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Almanlar Katliam Yaptı: Steinmeier Tanzanya'dan Özür Diledi

Almanlar Katliam Yaptı: Steinmeier Tanzanya’dan Özür Diledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter-Steinmeier, Almanların eski kolonileri Tanzanya’da katlettiği yüz binlerce insan için özür diledi. Tanzanya’ya bir ziyarette bulunan Steinmeier “Alman Cumhurbaşkanı olarak , Almanların atalarınıza yaptıkları için af diliyorum. Sizi temin ederim ki biz Almanlar olarak, size huzur vermeyen soruların cevaplarını birlikte arayacağız’’ dedi. Steinmeier, Almanya’nın geçmişin telafi edilmesi için birlikte çalışmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

KARAR | ALMANYA

Steinmeier, Alman koloni döneminde 300 bin yerlinin Almanlar tarafından katledildiği Maji Maji ayaklanmasının olduğu Tanzanya’nın Songea bölgesini ziyaret etti. Steinmeier, Tanzanya Cumhurbaşkanı Saia Suluhu Hassan’la da buluşan Steinmeier koloniyal tarihle hesaplaşmanın yanında, ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için de görüşmeler yaptı.

Almanlar bundan yaklaşık 115 yıl önce Tanzanya’da yüzbinlerce insanı katletmişti. Bu katliam Amlanların Namibya’da yaptığı ve yaklaşık 100 bin yerlinin Alman koloniyalistleri tarafından katledildiği Herero ve Nama katliamları gibi gündeme gelmemiş ve unutulmaya yüz tutmuştu.

Tanzanya 2020 yılında Almanya’dan resmen katliamlarla ilgili yeniden iyileştirme ve tazminat müzakerelerine başlama talebinde bulunmuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, resmi ziyaret kapsamında Tanzanya'da...

Steinmeier, Maji Maji Anıtı’nı ziyaret etti, burada düzenlenen törende katılımcılara hitap etti. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, konuşmasında, “Bundan 117 yıl önce 7 Şubat 1906'da Songea'da yaşananlardan sonra, Almanya Federal Cumhurbaşkanı olarak sizi burada ziyaret edebildiğim ve birbirimizle konuşabildiğimiz için çok müteşekkirim. Bana Songea Mbano'nun hikayesini anlattınız, bu bölgedeki en ünlü liderin, büyük atanız olan ulusal kahraman Songea'nın hikayesini. Beni çok etkiledi ve güveniniz için minnettarım. Songea'nın kaderinin bugün hala halkınız için ne kadar büyük bir yük olduğunu, yakınları için nasıl bir zihinsel ıstırap olduğunu biliyorum. Ölümünün ve nasıl öldürüldüğünün acısının bugün hala ne kadar büyük olduğunu hissediyorum. Bu zalimce eylemin birçok nesli etkilediğini ve bugün de aileleriniz üzerinde etkisini sürdürdüğünü anlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Steinmeier, yaşananların kendisine doğrudan anlatıldığını ve bunun büyük bir jest olduğunu vurgulayarak, “Bu karanlık tarihe rağmen, bugün beni, Alman Cumhurbaşkanı'nı ülkenize, ailenize davet ettiniz ve bana bu hikayeyi çok doğrudan, birebir anlattınız. Bu büyük bir jest. Alman sömürge yönetiminin kurbanları önünde saygıyla eğiliyorum. Almanya Federal Cumhurbaşkanı olarak, Almanların buradaki atalarınıza yaptıkları için af diliyorum. Sizden af diliyorum ve sizi temin ederim ki biz Almanlar, sizi rahatsız eden sorulara cevap bulmak için sizinle birlikte çalışacağız.” diye konuştu.

Almanya'nın bölgede yaptığı katliam Almanya sömürge birlikleri, 1905-1907 yılları arasında Maji Maji İsyanı olarak bilinen olayda sömürge karşıtı yüz binlerce kişiyi öldürmüştü. Tarihçilere göre, Alman sömürge güçlerince katledilenlerin sayısı yaklaşık 300 bin kişiyi buluyor.