Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altınbaş Üniversitesi'nden Sıcak Çarpması Uyarısı

Aşırı sıcak havalarda sıcak çarpması riski artıyor. Uzmanlardan alınması gereken önlemler ve ilk yardım önerileri.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 10:59
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 11:00

Altınbaş Üniversitesi'nden Sıcak Çarpması Uyarısı

Altınbaş Üniversitesi'nden Sıcak Çarpması Uyarısı

Altınbaş Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, sıcak çarpması olarak adlandırılan hipertermiyi ve buna bağlı sağlık problemlerini değerlendirdi.

Risk Gruplarına Dikkat!

Çevirgen, yaptığı açıklamada, “Hipertermi, önlem alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.” diyerek yaşlılar, kronik hastalığı olan bireyler, 5 yaş altındaki çocuklar ve hamilelerin bu durumdan daha fazla etkilendiğini belirtti.

Hiperterminin Belirtileri

Yıldız Çevirgen, sıcak çarpmasının belirtilerine değinerek, “Yüksek vücut ısısı, cildin kuru ve sıcak olması, artan nabız ve solunum, yorgunluk gibi semptomlar gözlemlenir,” şeklinde konuştu. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve adale kramplarının da bu belirtilere eklendiğini vurguladı.

İlk Yardım Uygulamaları

Sıcak çarpmasına maruz kalan bir kişide yapılması gereken ilkyardım adımları ise oldukça önemlidir. Çevirgen, “Kişiyi serin bir yere almalı, sıkı giysiler çıkarılmalı ve vücut ısısı soğuk kompres ile düşürülmelidir.” dedi. Eğer bulantısı yoksa, sıvı kaybını minimize etmek için su ve soda içirilmesi gerektiğini de ekledi.

Önleyici Tedbirler

Çevirgen, en iyi korunma yönteminin bol sıvı tüketimi olduğunu vurgulayarak, “Elektrolit içeren içecekler, terleme sonucu kaybedilen minerallerin yerine konmasına yardımcı olur.” ifadelerini kullandı. Ayrıca açık renkli ve hafif giysilerin tercih edilmesi, doğrudan güneş ışığından kaçınılması ve yeterli beslenmenin korunma açısından elzem olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, sıcak çarpmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği hatırlatılarak, kişisel korunma yöntemlerinin öğrenilmesi ve ilkyardımın uygulanması gerektiği vurgulandı.

Altınbaş Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, açıklamalarda...

Altınbaş Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, açıklamalarda bulundu.