Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Alzaymır için kritik uyarılar: Bu belirtiler varsa dikkat!

Alzaymır hastalığı hakkında Nöroloji Uzm. Dr. Figen Şensoy tarafından yapılan bir açıklamada, hastalığın belirtileri ve risk faktörleri hakkında bilgi verildi. Alzaymır hastalığının yaşlılıkla ilişkili olduğu ve hafıza, davranış ve günlük yaşam aktivitelerini etkileyerek zihinsel gerilemeye neden olduğu belirtildi.

Yayın Tarihi: 11.09.2023 11:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Alzaymır için kritik uyarılar: Bu belirtiler varsa dikkat!

Nöroloji Uzm. Dr. Figen Şensoy, Eylül ayının dünya alzaymır heimer ayı olduğuna dikkat çekmek maksadıyla açıklamada bulundu.

Alzaymır hastalığı ile ilgili en önemli risk faktörü yaş olduğunu belirtti.

Alzaymır hastalığının 65 yaş üstü kişilerde daha fazla görüldüğüne vurgu yaptı.

Alzaymır hastalığının hafızayı, davranışı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri bozduğunu belirtti.

Alzaymır’ın en sık görülen bunama nedeni olduğunu ifade etti.

Beyin damar hastalıkları, parkinson hastalığı, enfeksiyonlar ve sistemik hastalıkların da demansa neden olabileceğini belirtti.

Zihinsel işlevlerde bozulma:

Unutkanlık, tekrarlayan olayları hatırlama güçlüğü, kelime bulma güçlüğü, anlama güçlüğü, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, yer ve zaman yöneliminde bozulma, planlama yeteneğinde azalma.

Davranışsal belirtiler:

Kişilik değişiklikleri, içe kapanma, ilgi azalması, yanlış yorumlama, halüsinasyon, hırçınlık, saldırganlık, huzursuzluk, uyku bozuklukları, takıntı veya inatlaşma, uygunsuz davranışlar.

Günlük yaşam işlevlerinde bozulma:

Para hesaplama fonksiyonunda bozulma, kişisel bakımda zorlanma, giyinme alışkanlığında değişme, temel işlevlerde bozulma.

Alzaymır hastalığının teşhisinde detaylı bir öykü alınması, görüntüleme yöntemleri ve nöropsikolojik testlerin yapıldığı belirtildi.

Erken tanının tedavinin etkinliğini artırdığı vurgulandı.