Ankara Üniversitesinde Rahim Ağzı Kanseri Sempozyumu Düzenlendi
Ankara Üniversitesi (AÜ), Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde bir sempozyum düzenledi. Sempozyum, AÜ Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yapıldı.
Moderatörler ve Ülkedeki Durum
Söz konusu etkinliğe AÜ Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli ve AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhşen Aytaç moderatörlük etti. Sempozyumda, rahim ağzı kanserinin virüs yoluyla bulaşabileceği ve önlenebilir bir hastalık olduğu vurgulandı.
Önemli Açıklamalardan
AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, rahim ağzı kanserinin genç bireylerde görüldüğüne dikkat çekerek, “Amacımız farkındalık yaratmak, bundan korunmak. Belki bu toplantı sonrasında HPV aşısı genel aşı programına alınır.” şeklinde konuştu.
Kumtepe, kanserin virüsün vücuda girmesinden yıllar sonra geliştiğine işaret etti. Taramaların ve erken teşhisin önemini vurgulayan Kumtepe, “Maalesef çok ileri evreye gelinmedikçe semptom görülmüyor, bu hastalığın spesifik bir semptomu yok, o yüzden taramalar çok önemli.” ifadelerini kullandı.
Aşının Önemi ve Öneriler
AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Taşkın, hastalıktan korunmanın ilk yolunun HPV aşıları olduğunu belirterek, aşıların 9-14 yaş aralığındaki çocuklara yapılması gerektiğini söyledi. Taşkın, aşıların kanser riskini büyük oranda azalttığını ve bu nedenle yapılmasını önerdi.
Taşkın ayrıca, Türkiye’nin dünyada HPV DNA tarama programına geçen ilk ülke olduğunu belirterek, “Kendiniz ve çocuklarınız için aşıyı lütfen gündeminize alınız. Aşı yaptırmayanların da mutlaka tarama programına katılması gerekiyor.” dedi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında sempozyum düzenlendi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında sempozyum düzenlendi.