Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Antarktika Okyanusu'ndaki Buzun Büyüklüğü Rekor Düzeyde Azaldı

Antarktika Okyanusu'ndaki buzun büyüklüğü rekor düzeyde azaldı. Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, deniz buzu eylül ortalamasından 1.5 milyon kilometrekare daha küçük ve önceki kış kayıtlarının çok altında. Bu durum, Antarktika'nın devasa buz tabakasının dahi küresel iklim değişikliğine karşı dirençli olmadığını gösteriyor. Bilim insanları, bu durumun rekor sıcaklıktaki okyanuslar ve sıcak suyun donmamasıyla ilişkili olduğunu belirtiyor.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 09:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Antarktika Okyanusu'ndaki Buzun Büyüklüğü Rekor Düzeyde Azaldı

Antarktika Okyanusu'ndaki Buzun Büyüklüğü Rekor Düzeyde Azaldı

Antarktika Okyanusu’nun yüzeyindeki buzun büyüklüğü şu anda 17 milyon kilometrekareden daha az yani deniz buzu eylül ortalamasından 1.5 milyon kilometrekare daha küçük ve önceki kış kayıtlarının çok altında. Bu, Britanya Adaları’nın yaklaşık 5 katı büyüklüğünde buzun eksik olduğu anlamına geliyor. Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi ile deniz buzunu izleyen Walter Meier, söz konusu seviye için “Gördüğümüz her şeyin çok dışında, neredeyse akıllara durgunluk verici” dedi. Bilim insanları, bu yılki rekor sıcaklıktaki okyanusların muhtemelen buna katkıda bulunan bir faktör olduğunu öne sürerek, sıcak suyun donmadığını ifade etti.

Dünya’nın Buzdolabı Radyatöre Dönüşüyor

Libya’da dehşet verici şekilde kendini gösteren küresel iklim değişikliği karşısında Antarktika’nın devasa buz tabakası bile pes ediyor. Güneş ışınlarını geri yansıtarak Dünyamızın sıcaklığını düzenleyen buz tabakasında kış öncesi ‘akıllara durgunluk veren’ incelme saptandı. Uzmanlar, Antarktika’nın Dünya’nın buzdolabından radyatörüne dönüşebileceğini söylüyor. Bir zamanlar küresel ısınmaya karşı dirençli görünen bir bölge Antarktika’yı çevreleyen deniz buzu, daha önce kaydedilen tüm kış seviyelerinin çok altında çıktı. Guardian’ın haberine göre, ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nde deniz buzunu izleyen Walter Meier, “Gördüğümüz her şeyin çok dışında, neredeyse akıllara durgunluk veriyor” diyor.

Antarktika'nın Rolü Değişiyor

Kutup uzmanları, istikrarsız bir Antarktika’nın geniş kapsamlı sonuçları olabileceği konusunda uyarıyor. Antarktika’nın devasa buz alanı gezegenin sıcaklığını düzenliyor. Kıtanın beyaz yüzeyi Güneş’in enerjisini atmosfere geri yansıtır ve aynı zamanda altındaki ve yakınındaki suyu soğutur. Uzmanlar, buzunun gezegeni soğutmaması halinde Antarktika’nın Dünya’nın buzdolabından radyatörüne dönüşebileceğini söylüyor. Antarktika Okyanusu’nun yüzeyinde yüzen buz miktarı şu anda 17 milyon km2’den daha az - bu da Eylül ayı ortalamasından 1,5 milyon km2 daha az deniz buzu anlamına geliyor ve önceki kış rekorlarının çok altında. Bu, Britanya Adaları’nın yaklaşık beş katı büyüklüğünde bir kayıp buz alanı demek. Bilim insanları hala bu yılki düşük deniz buzuna yol açan tüm faktörleri belirlemeye çalışıyor. Ancak Antarktika’daki eğilimleri incelemek tarihsel olarak zor olmuştur. Birçok küresel ısı ve okyanus sıcaklığı rekorunun kırıldığı bir yılda, bazı bilim insanları dikkat edilmesi gereken ölçütün düşük deniz buzu olduğunda ısrar ediyor. Antarktika yarımadasında bulunan Manitoba Üniversitesi’nden Dr. Robbie Mallet, “Ne kadar daha savunmasız olduğunu görebiliyoruz” diyor. Deniz buzu, yazın büyük ölçüde erimeden önce kıtanın kış aylarında (Mart’tan Ekim’e kadar) oluşur ve buzdağları, kara buzu ve devasa buz sahanlıklarından oluşan birbirine bağlı bir sistemin parçası. Deniz buzu, karayı kaplayan buz için koruyucu bir kılıf görevi görür ve okyanusun ısınmasını önler. Daha fazla deniz buzu yok oldukça, okyanusun güneş ışığını yansıtmak yerine emen karanlık bölgeleri ortaya çıkar, yani ısı enerjisi suya eklenir ve bu da daha fazla buzu eritir. Bilim insanları buna buz-albedo etkisi adını veriyor. Bu da gezegene çok daha fazla ısı ekleyerek Antarktika’nın küresel sıcaklıkların düzenleyicisi olarak olağan rolünü bozabilir. Exeter Üniversitesi’nden buzulbilimci Prof Martin Siegert, “Antarktika’nın bu devini uyandırıyor muyuz?” diye soruyor. Bunun “dünya için mutlak bir felaket” olacağını söylüyor.