Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Apple, Avrupa Birliği'nin USB-C Zorunluluğuyla Karşı Karşıya

Avrupa Birliği, mobil cihaz üreticilerinin önümüzdeki yılın sonuna kadar USB-C standardını kullanmasını zorunlu kılarak Apple'ın elini zorladı. Apple şimdi istemediği bir zamanda bu değişikliği yapmak durumunda kalacak. Şirket 12 Eylül'de iPhone 15'i tanıttığında, USB-C konektörleri dört yeni telefon modelinin yanı sıra AirPods Pro'da da yer alacak ve Apple bunu müşteriler için büyük bir kazanç olarak tanımlayacak.

Yayın Tarihi: 04.09.2023 18:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Apple, Avrupa Birliği'nin USB-C Zorunluluğuyla Karşı Karşıya

Apple ve USB-C Değişikliği

Avrupa Birliği, mobil cihaz üreticilerinin önümüzdeki yılın sonuna kadar USB-C standardını kullanmasını zorunlu kılarak Apple'ın elini zorladı. Dolayısıyla Apple şimdi istemediği bir zamanda bu değişikliği yapmak durumunda kalacak. Şirket 12 Eylül'de iPhone 15'i tanıttığında, USB-C konektörleri dört yeni telefon modelinin yanı sıra AirPods Pro'da da yer alacak ve Apple bunu müşteriler için büyük bir kazanç olarak tanımlayacak.

Apple'ın İyimserliği

Apple istemediği bir değişiklik konusunda neden bu kadar iyimser? Çünkü şirketin bu tip konularda katı bir kuralı var: Yeni bir ürünü tanıtırken ya da medya ile ilişki kurarken, her zaman güçlü bir pozisyondan hareket etmek ister. Apple'ın açılış sunumunda Avrupa Birliği'nden bahsedilmeyecek ya da geçtiğimiz birkaç yıl boyunca hükümetin USB-C'yi zorunlu kılma kararını birçok kez eleştirdiğine atıfta bulunulmayacak.

Apple'ın Karşı Çıkma Nedenleri

Apple, değişime hala direnirken, milyarlarca eski kablonun çöpe gidebileceği göz önüne alındığında, değişikliğin çevreye zarar vereceği de dahil olmak üzere birkaç argüman ortaya koydu. Apple pazarlama şefi Greg Joswiak tarafından geçen yıl ortaya atılan bir başka gerekçe de, hükümetlerin ürün tasarımını etkilemesinin potansiyel olarak zararlı bir emsal oluşturmasıydı.

Değişikliğin Dezavantajları

Apple, Lightning kullanan aksesuar üreticilerinden elde ettiği lisans gelirlerinin bir kısmını kaybedecek. Bu değişim için mühendislik kaynakları ve para ayırmak zorunda. Android ekosistemiyle uyumluluğun artması, müşterilerin Apple'dan ayrılmasını kolaylaştırabilir.

Geçişin Kolaylaştırılması

Apple, geçişin mümkün olduğunca sorunsuz olmasına yardımcı olmak için kutuya bir USB-C kablosu dahil edecek ve Lightning'i USB-C'ye dönüştüren adaptörler sunacak.

Şarj Adaptörü Sorunu

Apple her yeni iPhone ile birlikte bir USB-C kablosu sunsa bile, kullanıcıların uyumlu bir şarj adaptörüne ihtiyacı olacak. Ancak bunun paketin bir parçası olması pek olası değil. Apple, 2020'de iPhone 12'nin piyasaya sürülmesiyle birlikte iPhone kutularına şarj cihazı koymayı bıraktı. Bu da şu anda iPhone 11 veya önceki bir modelle birlikte satılan bir şarj cihazını kullanan herkesin USB-C bağlantı noktasına sahip yeni bir şarj cihazı satın alması gerektiği anlamına geliyor.