Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Apple, Yapay Zeka ve Metaverse Kavramlarından Kaçındı

Apple, Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda yeni gözlüğünü tanıtırken yapay zeka ve metaverse kavramlarından kaçındı. Şirket, yapay zeka yerine 'makine öğrenimi' terimini kullanmayı tercih etti. Apple'ın metaverse terimine hiç atıfta bulunmaması ise eleştirildi.

Yayın Tarihi: 07.06.2023 18:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Apple, Yapay Zeka ve Metaverse Kavramlarından Kaçındı

Apple WWDC'de Yapay Zeka ve Metaverse Kavramlarından Kaçındı

Apple her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda (Worldwide Developers Conference/WWDC) yeni gözlüğünü tanıttı. Tanıtımda ise iki detay dikkat çekti. İki saatten uzun süren etkinlikte şirket, yapay zeka destekli tek bir ürün bile tanıtmazken, yapay zekadan laf arasında bile bahsetmedi. Independent'ın haberine göre, bu durum, şirketlerin geniş yelpazedeki yeni ürünleri yapay zekaya dair trendle ilişkilendirme çabalarını içeren yakın zamandaki diğer teknoloji lansmanlarıyla belirgin bir tezat oluşturdu.

Apple, yapay zeka denebilecek çoğu güncellemeyi, yapay zekanın çok tutulan bir pazarlama terimi haline gelmesi üzerine popülerliğini yitirmiş olan 'makine öğrenimi' gibi daha kesin bir terim kullanarak tanımlama yolunu seçti. Hatta bu ifadeyi bile, kullanabileceği yerlerde dahi telaffuz etmekten sıklıkla kaçınmış gibi göründü.

Apple'ın bu tutumu özellikle son aylarda yapay zeka kelimesinin pek çok şirketin yeni özellik tanımlarken sıkça kullandıkları ve artık moda haline gelen şeyin kasten reddedilmesi gibi göründü. Apple, teknoloji endüstrisinde yeni ve trend haline gelen terimler yerine genelde kendi icat ettiği kelimeleri kullanma eğilimi gösteriyor.

Apple'ın karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro'yu tanıtırken 'metaverse' terimine hiç atıfta bulunmamasına dikkat çekiliyor. Metaverse odaklı Reality Labs bölümü 2022 yılında 13.7 milyar dolar kaybetti. Apple, Vision Pro kulaklığı iPhone, iPad, Apple Watch ya da Mac'in bir tür doğal halefi ya da tamamlayıcısı olarak konumlandırarak Meta'ya kıyasla biraz daha ikna edici bir sunum yapıyor.