Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Apple'ın Airtag Takip Cihazı Tartışmalara Yol Açıyor

Apple'ın Airtag takip cihazı, amacı dışında kullanıldığı için tartışmalara yol açıyor. İddialara göre cihaz, cinayetler, taciz, araç hırsızlığı gibi suçlara aracılık ediyor. Apple, güvenlik önlemleri geliştirse de sorunun tamamen çözülmediği belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 14.10.2023 22:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Apple'ın Airtag Takip Cihazı Tartışmalara Yol Açıyor

Apple'ın Airtag takip cihazı genellikle amacı dışında kullanılan bir ürün oldu.

Firmanın üretim amacı bir eşya ile birleştirilip daha sonrasında o eşyayı kaybetmememize yarıyor. Fakat bu amaçtan farklı olarak ABD başta olmak üzere birden fazla ülkede cinayete aracılık ettiği iddia ediliyor.

İlk Airtag Davası 2022 Yılında Açıldı

Şikayetler ilk olarak 2022 yılında başladı. Kaliforniya'da bir hakimin karşısına çıkan bir kadın eski erkek arkadaşının rızası olmadan kendisini takip etmek için AirTag kullandığını iddia etti. Bu davanın devamında ise ABD'nin 20 eyaletinde tacizciler tarafından aktif olarak kullandığı öne sürüldü. Başka dosyalarda ise bahse konu olan takip cihazının araç hırsızlığı, takip ve adam öldürme gibi suçlara konu olduğu belirlendi.

Apple Güvenlik Özellikleri Geliştirdi

Apple bu durumu ortadan kaldırmak için bazı formüller geliştirdi fakat bunlar işe yaramadı. Örneğin 2022 tarihindeki bir yazılım güncellemesiyle Airtag'lerin sesi daha yüksek hale getirildi. Apple ayrıca Hassas Bulma, iyileştirilmiş ekran uyarıları ve ‌‌AirTags‌‌'ün insanları takip etme amacıyla kullanımını daha zor hale getirmek için tasarlanmış daha yüksek sesler gibi güvenlik özellikleri de ekledi.

Herhangi bir kişinin kolaylıkla takip edileceği bu cihazlarla Apple'ın başı dertte görünüyor. Fakat firmaya büyük bir ceza kesileceği düşünülmüyor. Yakındaki gizli takip cihazlarının kişilere çok daha ayrı bir seviyede bildirilmesi gerekiyor. Apple'ın bu konuda bir çalışma yapacağı düşünülüyor. Apple'ın ayrıca 27 Ekim'e kadar şikayetlere yanıt vermesi gerekiyor.