
Ardahan Üniversitesi Kavılca Buğdayını Yeniden Canlandırdı
Ardahan Üniversitesi, 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden canlandırarak, çiftçilere eğitim ve destek sunuyor.
Yükseköğretim Kurulu'ndan Destek
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitenin 2021'den bu yana yaklaşık 600 çiftçiye bu buğdayın yetiştirilmesi konusunda eğitim verdiğini açıkladı. Üniversitenin 100 dönüm araziye ekilen kavılca buğdayından elde edilen un, gastronomi ve mutfak sanatları akademisyenleri tarafından çeşitli lezzetli ürünlere dönüştürülüyor. Katma Değer Üretimi İçin Tesis Kuruldu
Bölgedeki buğdaydan katma değer elde etmek amacıyla makarna, erişte ve bulgur gibi ürünlerin üretimi için bir tesisin kurulduğu belirtildi.
Başkanı Erol Özvar'dan Açıklamalar
YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerin bölgesel ekonomik ve sosyal gelişime katkı sağlamak için önemli bir misyon taşıdığını vurguladı. Özvar, Ardahan Üniversitesi'nin buğday projelerinin bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağladığını belirtti.
Rektörden Vurgulama
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, ata yadigarı kavılca buğdayına sahip çıkmanın önemli olduğunu vurgulayarak, buğdayın bölgeye kazandırılmasıyla yerli ve tarihi değerlerine ekonomik ve sosyokültürel katkı sağlanacağını ifade etti.
Sağlık Açısından Önemi
Kavılca buğdayı projesinin yürütücülerinden Prof. Dr. Mehmet Arslan, bölgesel iklim koşullarına uygun buğdayın katma değer kazanacağını belirtirken, Gıda İşletme Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Akif Göktuğ, buğdayın düşük karbonhidrat ve yüksek protein değerine sahip olması nedeniyle sağlık açısından büyük önem taşıdığını açıkladı.
Ardahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşerterek ekim ve hasadını gerçekleştiriyor.
Ardahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşerterek ekim ve hasadını gerçekleştiriyor.