Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ASEAN'dan Gazze ve Myanmar İçin İnsani Çağrı

ASEAN, Gazze'deki sivil kayıplar ve Myanmar'daki çatışmalara karşı kınama ve çözüm çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 13:34
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 13:34

ASEAN'dan Gazze ve Myanmar İçin İnsani Çağrı

ASEAN, Gazze'deki Saldırıları Kınadı

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), Gazze'de sivil halkı, altyapıyı ve insani durumu tehdit eden tüm saldırıları güçlü bir şekilde kınadı.

Dışişleri Bakanları Toplantısı İle Gelen Sert Açıklama

Laos'un başkenti Viyentiyan'da gerçekleştirilen ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yayımlanan ortak bildiride, kadın ve çocuklar başta olmak üzere sivil kayıpların artması, gıda ve su gibi temel ihtiyaçlara erişimin kısıtlanması konuları gündeme getirildi.

Bildiride şunlara yer verildi: "Sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıları kınıyoruz. Gazze'deki insani krizin daha da kötüleşmesini önlemek için yardım faaliyetlerinin sürdürülmesi gerekmektedir."

Uluslararası Hukuka Saygı Çağrısı

Bildiride, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına atıfta bulunularak, iki devletli çözüm için çalışılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından yapılan açıklamaya atıf yapılarak, İsrail'in işgalinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Myanmar'daki Siyasi Kriz Üzerine Endişeler

ASEAN, Myanmar'daki çatışmaların tırmanması ve insani koşulların kötüleşmesi konusundaki endişelerini dile getirdi. Bildiride, tüm şiddet eylemlerinin durdurulması ve durumu iyileştirmek için somut adımlar atılması gerektiği belirtildi.

Myanmar'daki Askeri Darbe ve Sonrası

2021 yılında Myanmar ordusu, ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından yönetime el koydu. Darbe sonrası uluslararası topluma yönelik sık sık eleştiriler geldi. Myanmar'daki askeri müdahaleler sonucunda 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.