Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Asgari Ücret İçin 3 Farklı Senaryo! Rakamlar İlk Kez Ortaya Çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla asgari ücret Temmuz ayında yüzde 34 gibi yüksek bir oranda artarak 11.402 TL'ye ulaşmıştı. Şimdi ocak ayında yeni asgari ücret maaşları ne kadar olacak merak konusu oldu. Asgari ücretlinin 2024 yılı maaşının belirlenmesi aralık ayında gerçekleşecek. Asgari ücret ve emekli maaşı artışı konusunda kapsamlı bir çalışma yapılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Vedat Işıkhan ve Bakan Mehmet Şimşek'e talimat verdi.

Yayın Tarihi: 22.10.2023 17:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Asgari Ücret İçin 3 Farklı Senaryo! Rakamlar İlk Kez Ortaya Çıktı

Asgari Ücret ve Emekli Maaşı Artışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla asgari ücret Temmuz ayında yüzde 34 gibi yüksek bir oranda artarak 11.402 TL'ye ulaşmıştı. Şimdi ocak ayında yeni asgari ücret maaşları ne kadar olacak merak konusu oldu. Asgari ücretlinin 2024 yılı maaşının belirlenmesi aralık ayında gerçekleşecek. Asgari ücret ve emekli maaşı artışı konusunda kapsamlı bir çalışma yapılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Vedat Işıkhan ve Bakan Mehmet Şimşek'e talimat verdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Ocak zammını görüşmek üzere aralık ayında toplanacak. Ayrıca, maaş artışına ilişkin yeni detaylar da geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iş birliği içinde, yeni asgari ücret ve emekli maaşı artışının uygulanmasını koordine etmek için özenle çalışmaktadır. Ayrıca, önde gelen işçi sendikalarından Türk-İş de Asgari Ücret Komisyonu ile ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Şimdi bu önemli gelişmenin detaylarına geçelim.

Bir İlke İmza Atılacak

Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümetten beş temsilcinin yaklaşık bir aylık çalışmasının ardından her yıl Aralık ayında varılan uzlaşmayla belirlenmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir üyenin başkanlığındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu, genellikle dört toplantı, üç istişare ve bir nihai kararın ardından yeni asgari ücreti belirler. Yasaya göre komisyonda en az on üyenin hazır bulunması gerekiyor ve kararlar oy çokluğuyla alınıyor. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu belirleyici faktör olarak kabul ediliyor.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 20 Kasım'dan sonra emek komisyonunun kurulacağını açıkladı. Atalay, bu komisyonda sendika temsilcilerinden ziyade asgari ücretli işçilerin yer almasının önemini vurguladı. Şu anda sendikalarda temsil edilen asgari ücretli işçi bulunmadığını kabul etti. Atalay, Türkiye'de daha önce görülmemiş yeni ve yenilikçi bir asgari ücret komisyonu kurma konusundaki kararlılığını dile getirdi. Komisyon iki kadın ve iki erkekten oluşacak ve asgari ücret politikalarına ilişkin karar alma yetkisine sahip olacak. Sendikacılar da onların izinden gidecek. İşçi tarafından bir üyenin Türk-İş tarafından yetkilendirilen sendikadan bir temsilci olması bekleniyor.

2024 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Ocak 2024'te asgari ücret ne kadar olacak? Şu anda asgari ücret, Temmuz ayında uygulanan geçici artış da dahil olmak üzere net 11.402'dir. Yeni asgari ücreti belirlemek için üç temel faktörü dikkate alınıyor:

  • Artış oranının yüzde 40 olarak belirlenmesi halinde asgari ücret 15.962,80 olacaktır.
  • Alternatif olarak, yüzde 45'lik bir artış oranı ile asgari ücret 16.532,90 olacaktır.
  • Son olarak, artış oranının yüzde 50'ye ulaşması halinde asgari ücret 17.103,00 olacaktır.