Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Aşırı Et Tüketiminin Zararları

Kırmızı et, vücudumuz için önemli besin kaynaklarından biridir. Ancak etin yanlış tüketim şekli birçok sağlık sorununu beraberinde getirerek hem genel sağlığımız için hem de saç sağlığımız için risk oluşturur. Aşırı et tüketiminin zararları arasında sindirim sorunları, kabızlık, kalp sorunları, saç ve cilt sorunları, kemiklerin zayıflaması ve yorgunluk hissinin artması yer almaktadır.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 02:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Aşırı Et Tüketiminin Zararları

Sindirimi Zorlaştırır

Fazla et tüketimi sindirim sistemine direkt etki ederek midede çeşitli rahatsızlıkları tetikler. Et, zor parçalanan bir besin olduğundan dolayı sindirim zor bir hale gelir. Bu nedenle fazla miktarda tüketilen et; midede kramp oluşumuna, bağırsaklarda gaz oluşumuna ve şişkinlik gibi sorunlara neden olur. Kavurma veya kızartma gibi yöntemler yine haşlama ve ızgara yöntemlerinde eti pişirerek çok az da olsa sindirim sorunlarını önleyebilirsiniz.

Kabızlık Yapar

Et bazlı yiyeceklerde çok fazla protein bulunur, ancak çok fazla lif yoktur. Normalde bu lifi meyve, sebze veya tam tahıllardan alırsınız. Bu nedenle tüm bu yiyecek kategorilerini diyetinize dahil ettiğinizden emin olun. Kabızlık ve ağrılı bağırsak hareketleri, lif alımınızın çok düşük olduğunun ilk belirtilerinden bazıları olabilir.

Kalp Sorunlarını Tetikler

Diyetinizde ne kadar çok lif bulunursa kalbiniz o kadar korunur. Ancak çoğunlukla et yerseniz, yüksek düzeyde lif alamazsınız. Özellikle kırmızı et kalbinize zarar verebilir. Fazla kırmızı et tüketimi, kalple ilgili sorun riskini 3 katına çıkarabilir ve et çok fazla doymuş yağ içerir. Doymuş yağlar kötü kolesterol seviyesini fırlatarak kalp rahatsızlıklarını tetikler.

Saç ve Cilt Sorunlarını Arttırır

Et ürünlerinde nadiren C vitamini bulunur. C vitamini, cildinizin, saçınızın, tırnaklarınızın, kemiklerinizin ve daha fazlasının çok daha iyi görünmesini sağlar. Saçınızda ve cildinizde hoş olmayan değişiklikler fark ederseniz, diyetinizi yeniden gözden geçirmeniz ve fazla et yemeyi bırakmanız gerekebilir.

Kemikler Güçsüzleşir

Ette bulunan yüksek miktarda protein idrarla kalsiyum kaybını artırabilir. Sağlıklı kemikler için kalsiyum kesinlikle gereklidir. Vücudunuz kalsiyum üretmez. Bunu yalnızca yediğiniz yiyeceklerden veya takviyelerden alırsınız. Eğer kalsiyum yeterli değilse kemikleriniz zayıflayabilir.

Yorgunluk Hissi Artar

Et içeren gıdaların sindirim sistemimiz tarafından sindirilmesi, yediğiniz herhangi bir sebze veya meyveden çok daha zordur. Bu nedenle vücudunuzun eti sindirmesi çok daha fazla çaba gerektirir ve bu nedenle fazla et yedikten sonra kendinizi halsiz hissedebilirsiniz.