
Bilecik'te Kadir Pilavı Geleneği
Bilecik'in Söğüt ilçesinde, Osmanlı’nın ilk kadısı Dursun Fakıh’ın türbesinde her yıl Kadir Gecesi’nde icra edilen "Kadir pilavı" geleneği, köy halkı tarafından asırlardır yaşatılmaya devam ediyor.
Etkinlik Detayları
Küre köyündeki türbede, Küre Dursun Fakıh Derneği ve köy muhtarlığı işbirliğiyle, Kadir Gecesi’nde aşevinde büyük kazanlarda pişirilen pilav, teravih namazı sonrası ziyaretçilere sunuldu. Yaklaşık 700 yıldır devam eden bu gelenekte, köy kadınları tarafından hazırlanan 5 bin kişilik etli ve nohutlu pilav, misafirlere ikram edildi.
Toplumsal Dayanışma ve Geleneksel Anlamı
Türbeye gelenler, namazdan sonra dualar ederek bu özel geceyi anlamlandırdı. Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Kadir Gecesi’nin İslam aleminin huzuruna vesile olmasını diledi. Aygöl, "Bereketli topraklarda imece usulü ile bu geleneği yaşıyoruz. Şifalı pilav geleneği Osmanlı kültüründen günümüze taşınmaya devam ediyor. Her Kadir Gecesi hem buradaki vatandaşlara hem de dışarıdan gelen ziyaretçilere ikram ediliyor." şeklinde konuştu.
Muhtar ve Katılımcıların Düşünceleri
Köy muhtarı Eyüp Seylan, Kadir Gecesi’nin Türk İslam alemine hayırlar getirmesi dileğinde bulunarak, “Derneğimizle geleneğimizi 700 yıldır sürdürüyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Etkinliğe Katılanlar
Etkinliğe, Söğüt Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer, Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, AK Parti İl Başkanı Serkan Yıldırım, Vakıflar Personel Daire Başkanı İrfan İşeri, Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız, İl Emniyet Müdürü Hakan Yılmaz ve birçok vatandaş katıldı.
Bilecik'in Söğüt ilçesindeki Osmanlının ilk kadısı Dursun Fakıh'ın türbesinde, Kadir Gecesi'nde asırlardır yapılan "Kadir pilavı" geleneği sürdürülüyor.
Bilecik'in Söğüt ilçesindeki Osmanlının ilk kadısı Dursun Fakıh'ın türbesinde, Kadir Gecesi'nde asırlardır yapılan "Kadir pilavı" geleneği sürdürülüyor.