Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ASML'nin Ticari Sırlarının Çalınması İddiası: Çalışan Huawei'de İşe Başladı

Hollandalı yarı iletken madde şirketi ASML'nin ticari bilgilerinin çalınması iddiası gündeme geldi. Hollanda merkezli basın kuruluşu NRC'ye göre, bilgileri çalan çalışanın Huawei'de işe başladığı iddia ediliyor. ASML CEO'su Peter Wennink, çalınan bilgilerin sınırlı olduğunu belirtti. Huawei, ABD yaptırımları nedeniyle bilgi konusunda sıkıntılar yaşıyor ve fayda sağlayacak her türlü kişiyi işe alıyor. Şirket, Rusya ve Tayvan'da da faaliyet gösteriyor.

Yayın Tarihi: 29.10.2023 16:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ASML'nin Ticari Sırlarının Çalınması İddiası: Çalışan Huawei'de İşe Başladı

Hollandalı yarı iletken madde sektörünün önemli şirketlerinden biri olan ASML, ticari bilgilerinin şirket çalışanı tarafından çalınması ile gündeme gelmişti.

Şimdi ise Hollanda merkezli basın kuruluşu NRCnin açıklamalarına göre bilgileri çalan çalışan Huaweide çalışmaya başladı. İddialara göre çalışan bilgileri Huawei ile paylaştı.

ASML CEOsu Peter Wennink, bu iddiaların ardından açıklama yaptı ve çalınan bilgilerin sınırlı olduğunu söyledi. Wennick, IP hırsızlığı hakkında kutusuna sahip olmadığınız bir bulmacanın bir parçası dedi.

Şubat ayında Bloomberg, eski bir ASML çalışanının çip yapım aracı bilgilerini çaldığını ve Çine götürdüğünü bildirmişti. Ancak o raporda çalınan verilerin sahibi olarak Huawei işaret edilmemişti.

Huawei ABD yaptırımlarından dolayı son zamanlarda bilgi konusunda oldukça sıkıntılar yaşıyor. Bu durumdan dolayı şirket kendisine fayda sağlayacak olan her türlü kişiyi işe alıyor. Bu sayede çok geride kalmayarak ayakta kalmaya çalışıyor.

Yakın zamanda Huaweinin Rusyada hala faaliyet gösterdiği ve işe alım yaptığı gözlemlenmiştir. Ayrıca şirketin Tayvanda çip üreticisi olarak çalışan insanları da bünyesine katmak için faaliyetler sürdürdüğü biliniyor.