MTG-I1 Uydusu Dünya'nın İlk Görüntüsünü Yakaladı
Avrupa Uzay Ajansı'nın en son hava gözlem uydusu Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1), Dünya'nın ilk görüntüsünü yakaladı. Uydu, Aralık 2022'de, Ariane 5 roketi kullanılarak dünya ekvatorunun 36.000 kilometre yukarısındaki sabit yörüngesine konuşlandırılmıştı.
Uydu, Avrupa ve Afrika bölgelerindeki hava koşullarını izlemekle görevli. Yerleşik Esnek Birleşik Görüntüleyiciyi kullanarak 18 Mart 2023'te Dünya'nın ilk görüntüsünü yakaladı. Görüntü, Kuzey ve Batı Avrupa'nın büyük bir kısmının yanı sıra bulutlarla kaplı İskandinavya'yı gösterirken, Batı Balkanlar ve İtalya'da gökyüzünün nispeten açık olduğu görülebiliyor.
İskandinav bölgesindeki yüksek enlemlerde bulut yapıları için daha yüksek düzeyde ayrıntı dikkat çekiyor. Ayrıca Alpler'deki kar örtüsü, İtalya kıyılarındaki sudaki tortu ve Kanarya Adaları üzerindeki bulut girdapları gibi daha fazla ayrıntı da söz konusu.
MTG-I1 Uydusu Hakkında Bilgiler
ESA'nın Direktörü Simonetta Cheli'ye göre, görüntünün ortaya çıkardığı ayrıntı düzeyi, gezegenimizi ve onu şekillendiren hava sistemlerini daha iyi anlamamızı sağlayacak. Ajans, uydudaki cihazların, ikinci nesil Meteosat uydularından çok daha yüksek çözünürlüklü ve daha sık görüntüler üretebildiğini söylüyor. Esnek Kombine Görüntüleyici, tüm Dünya diskini 10 dakikada tarayabiliyor ve görüntüleri yalnızca 2,5 dakikada Dünya’ya gönderebiliyor.
MTG-I1, 1977'de Meteosat-1'in fırlatılmasıyla başlayan Avrupa hava durumu uydularının mirasını takip ediyor. ESA'nın önümüzdeki 20 yıl için kritik hava durumu verilerini toplamak için başlatmayı ve kullanmayı planladığı altı üçüncü nesil Meteosat görüntüleyicinin ilki olarak biliniyor.
MTG-I1 Uydusu ve Doğal Afetler
Seller, sıcak hava dalgaları ve fırtınalar gibi doğal afetler, son 40 yılda Avrupa genelinde 145.000'e yakın ölüme neden oldu ve yaklaşık 500 milyon Euro'luk ekonomik kayıpla sonuçlandı.
MTG-I1 Uydusu Verileri
ESA, MTG uydusunun şu anda verilerinin toplanıp kalibre edildiği devreye alma aşamasından geçtiğini söylüyor. Veriler, bu yılın sonuna kadar Avrupa'daki ve diğer bölgelerdeki meteoroloji servislerine dağıtılacak ve yakında hava durumu uygulamalarında yerini alacak.