Bilim insanlarının insanlığını atalarını araştırma açlıkları sürüyor.
İnsanoğlunun en eski atasına ilişkin anlayışı değiştirebilecek keşif Avustralya'da yapıldı. Milyar yaşında olduğu düşünülen bir kayada eski organizmaların 'kayıp dünya'sı keşfedildi. Bilim insanları, Protostreol Biota adı verilen bu mikroskobik yaratıkları, ökaryotlar adı verilen ve yaklaşık 1,6 milyar yıl önce Dünya'nın su yollarında yaşayan organizma ailesinin bir parçası olarak tanımlıyor. Ökaryotlar, hücrenin güç merkezi olan mitokondri ve kontrol ile bilgi merkezi olan çekirdeği içeren karmaşık bir hücre yapısına sahip. Günümüz dünyasının modern ökaryot biçimleri arasında mantarlar, bitkiler, hayvanlar ve amipler gibi tek hücreli organizmalar bulunuyor.
Bu Her Şeyi Nasıl Değiştirecek?
İnsanlar ve diğer hücre çekirdekli canlılar, atalarının soyunu 1,2 milyar yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış olan son ökaryotik ortak atalara kadar izleyebiliyor. Almanya'da Bremen Üniversitesi'nde çalışan Benjamin Nettersheim, yeni keşfi için 'kendi soyumuzun en eski kalıntıları gibi görünüyor' ifadesini kullandı. Yani 1,2 milyar yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış olan son ökaryotik ortak atalardan bile daha önceye tarihleniyor. Bu tarihi yaratıklar, dünyadaki deniz ekosistemlerinde bol miktarda bulunuyordu ve muhtemelen Dünya tarihinin büyük bir bölümünde ekosistemleri şekillendiren ana unsurlardandı.
10 Yıllık Çalışmanın Ürünü
Protosterol Biota'nın keşfi, 10 yıllık bir araştırmanın sonucu oldu ve çalışmanın detaylarıyla ilgili makale Nature dergisinde yayınlandı. Nettersheim'la birlikte keşfe imza atan Jochen Brock, Protosterol Biota'nın bakterilerden daha karmaşık ve muhtemelen daha büyük olduğunu belirtti. Brock, 'Ancak neye benzediğini henüz bilmiyoruz. Dünyada bakterileri avlayan ve yiyen ilk avcılar olabileceğine inanıyoruz' dedi.
'Dinozorların Soyunun Tükenmesi Gibi'
Brocks ise Protosterol Biota'nın muhtemelen yaklaşık 1,6 milyar yıl öncesinden yaklaşık 800 milyon yıl öncesine kadar geliştiğini söyledi. Bu dönemin sonu, dünyanın evrimsel zaman çizelgesinde mantarlar ve algler gibi daha gelişmiş organizmaların gelişmeye başladığı Tonian Dönüşümü olarak biliniyor. Ancak Protosterol Biota'nın tam olarak ne zaman soyunun tükendiği henüz bilinmiyor. Brocks, 'Tonian Dönüşümü, gezegenimizin tarihindeki en derin ekolojik dönüm noktalarından biri. Tıpkı memeli atalarımızın büyüyüp çoğalabilmesi için dinozorların soyunun tükenmesi gerektiği gibi. Belki de Protosterol Biota'nın modern ökaryotlara yer açmak için 1 milyar yıl önce yok olması gerekiyordu' diyerek durumu açıkladı.