Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ay'ın İç Yapısı Ortaya Çıkarıldı: Katı İç Çekirdek ve Akışkan Dış Çekirdek

Ay'ın iç yapısını ortaya çıkaran araştırmalar, en yakın göksel yoldaşımızın Dünya'ya benzer şekilde akışkan bir dış çekirdeğe ve katı bir iç çekirdeğe sahip olduğunu gösteriyor.

Yayın Tarihi: 08.05.2023 23:58
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Ay'ın İç Yapısı Ortaya Çıkarıldı: Katı İç Çekirdek ve Akışkan Dış Çekirdek

Bilim insanları, Ay'ın iç yapısını ortaya çıkararak en yakın göksel yoldaşımızın Dünya'nınkine benzer şekilde akışkan bir dış çekirdeğe ve katı bir iç çekirdeğe sahip olduğunu gösterdi. Fransa'daki Côte d'Azur Üniversitesi ve Gök Mekaniği ve Efemeris Hesaplamaları Enstitüsü'nden (IMCCE) bir grup araştırmacı 3 Mayıs'ta Nature'da yayınlanan bir çalışmada bu bulguları detaylandırdı.

Gökbilimciler, herhangi bir sondanın Ay'a inişinden çok önce Ay'ın yapısı üzerine kafa yormuşlardır. Ay'ın Dünya benzeri bir iç mekana sahip olduğuna dair ilk ipuçları NASA'nın Apollo görevlerinden geldi. Ay'a iniş yapan araçların topladığı veriler, gök cisminin baştan sona tek tip kaya yerine farklılaşmış ya da merkezde daha yoğun, yüzeye yakın yerlerde ise daha az yoğun malzemeden oluşan katmanlı bir yapıya sahip olduğunu gösteriyordu.

Araştırmacılar, Apollo programından ve NASA'nın GRAIL görevinden elde edilen jeolojik veriler üzerine inşa edilen ayrıntılı bir bilgisayar modeli kullandı. İç çekirdeğin yaklaşık 310 mil (500 km) çapında veya Ay'ın genişliğinin sadece% 15'i olduğu belirlendi. Ayrıca, çalışma Ay'da manto devrilmesinin ilk kanıtını buldu.