Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BAE'de Gösterilere Katılan 57 Bangladeşli Hapis Cezasına Çarptırıldı

BAE'de Bangladeş hükümetine karşı düzenlenen yasadışı gösterilere katılan 57 kişi çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 13:00
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 13:00

BAE'de Gösterilere Katılan 57 Bangladeşli Hapis Cezasına Çarptırıldı

BAE'de Yasadışı Gösteriler ve Hapis Cezaları

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) gerçekleştirilen yasadışı gösterilere katılan 57 Bangladeş vatandaşı, mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Abu Dabi Federal Temyiz Mahkemesi, gösterilere katılan 57 kişiden 3'ünü müebbet, 53'ünü ise 10 yıl hapis cezasına mahkûm etti. Ülkeye yasadışı yollarla girdikleri tespit edilen bir sanığa da 11 yıl hapis cezası verildi.

Protestoların Arka Planı

Mahkeme, sanıkların, Bangladeş hükümetinin politikalarını protesto etmek amacıyla BAE genelinde birçok meydanda ve caddede toplandıkları ve bu durumun kamu güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle suçlandıklarını açıkladı. Göstericilerin, polisin dağılmaları için yaptığı uyarılara da uymadığı belirtildi.

Bangladeş'te Yükselen Protestolar

BAE'de çalışan Bangladeşlilerin, ülkelerinde geçen ay başlayan protestolara destek vermek amacıyla eylemler düzenledikleri kaydedildi. Bangladeş'teki kamu sektörü kontenjanlarına ilişkin alınan kararlar, 2018 yılında kaldırılmış ancak bu durum, geçen ay Yüksek Mahkeme tarafından yeniden değerlendirildiği için protestolar alevlendi.

Protestocular, söz konusu kontenjan sisteminin ayrımcılık yarattığını ve mevcut hükümetin destekçilerine avantaj sağladığını öne sürüyor. Gösteriler sırasında, Dhaka, Chattogram ve Rangpur gibi şehirlerde, arbede ve polis müdahalesi sonucunda 6 kişi hayatını kaybetmiş ve pek çok öğrenci yaralanmıştır.

Üniversitelerin Kapatılması ve Araştırma Komitesi

Artan gerginlik üzerine, Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, tüm devlet ve özel üniversitelerinin, güvenlik önlemleri gereği kapatılmasını talep etti. Bazı üniversiteler de süresiz kapatılma duyurusunda bulundu. Ancak öğrenciler, bu durumu kabul etmeyerek okullarını terk etmeyi reddetti.

Başbakan Şeyh Hasina Vecid, olaylarda hayatını kaybeden öğrencilerin ölümlerinin araştırılması için bir komite kurulmasını emretti. Ülke genelinde mobil internet bağlantıları kesilirken, sosyal medyaya erişim de kısıtlanmıştır. Bangladeş kaynaklı haber sitelerine de yurt dışından erişim sağlanamamaktadır.