Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bakan Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi'nde Türkiye'nin AR-GE Gücünü Vurguladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye'nin AR-GE ekosisteminin büyüklüğünü ve başarılarını anlattı.

Yayın Tarihi: 21.10.2024 14:03
Güncelleme Tarihi: 21.10.2024 15:58

Bakan Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi'nde Türkiye'nin AR-GE Gücünü Vurguladı

Bakan Kacır, Türkiye'nin AR-GE Ekosistemini Anlattı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada Türkiye'nin son 22 yılda büyük bir araştırma geliştirme ekosistemi kurduğunu belirtti. Bakan Kacır, Türkiye'deki AR-GE çalışanlarının sayısının 300 bine yaklaştığına dikkat çekti.

İkinci Yüzyılda Akademik Çalışmaların Önemi

Kacır, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci asrında "Türkiye Yüzyılı" hedeflerine ulaşmasında akademik çalışmaların manevi kuvvet çarpanı olacağını vurguladı. Ardından, Türkiye'nin yeni sanayi politikası ve Milli Teknoloji Hamlesi gibi unsurların detaylarını paylaştı.

Milli Teknoloji Hamlesi ile Tam Bağımsızlık

Bakan, Milli Teknoloji Hamlesi'nin Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını karşılayarak yüksek teknoloji ürünleri geliştirme sürecini desteklediğini ifade ederken, "Bu yolculuk, bir yönüyle tam bağımsızlık, bir yönüyle de refah artışı yolculuğudur" dedi. Türkiye'de 1600'den fazla firmada AR-GE ve tasarım merkezlerinin bulunduğunu belirten Kacır, şu anda 104 Teknopark'ın faaliyet gösterdiği bilgisini verdi.

Türkiye'nin İhracat Başarısı

Bakan Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatının 9 milyar doları aştığını, ayrıca 200'den fazla üniversitede teknoloji girişimlerine hizmet eden kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları olduğunu dile getirdi. Türk sanayisinin dünya çapında ürün ve hizmet ihraç ettiğini vurguladı.

Askeri İnsansız Hava Araçları ve Diğer Başarılar

Kacır, Türkiye'nin askeri insansız hava araçlarında dünya lideri olduğunu, beyaz eşya üretiminde Avrupa'da birinci, dünya genelinde ise ikinci sırada yer aldığını belirtti. Ayrıca, güneş paneli üretimindeki başarılarına da dikkat çekti.

Teknologilerde Gelecek Hedefleri

Kacır, "Türkiye'nin milyar dolarlık teknoloji girişimleri var artık" diyerek, 2030 hedeflerinin 100 bin teknogirişimin doğması ve aralarında en az 100'ünün milyar dolar değerine ulaşması olduğunu kaydetti. Türkiye'nin AR-GE alanında daha yoğun çalışmalar yapacağını ifade etti.

Yeşil Dönüşüm ve Uzay Projeleri

Bakan Kacır, dijital ve yeşil dönüşümün öncelikli alanlarından biri olduğunu, Türkiye'nin kendi haberleşme uydusunu üreten 11 ülkeden biri olduğunu hatırlattı. Türksat 6A ile birlikte yörünge operasyonları deneyimi kazanıldığını belirten Kacır, "380 bin kilometre öteye, aya kendi uzay aracımızla ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Bakan Kacır’a üniversite-sanayi işbirliğiyle geliştirilen ev tipi topraksız akıllı bahçe ürününü hediye etti. Törene Vali İlhami Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ve birçok akademisyen ile öğrenci katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.