Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Banka Hesabından Haksız Kesinti Yapılan Şirket İcra Müdürlüğünde Haklı Bulundu

Banka hesabından haksız kesinti yapılan bir şirket, İcra Müdürlüğünde açtığı davayı kazandı. Mahkeme, davalı bankanın davacıdan masraf ve komisyon alabilmesi için taraflar arasında imzalanan sözleşmede masraf ve komisyon alınacağının kararlaştırılmış olması gerektiğini hatırlattı ve davalı bankanın davacı müşterisinden haksız kesinti yaptığına karar verdi.

Yayın Tarihi: 19.06.2023 14:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Banka Hesabından Haksız Kesinti Yapılan Şirket İcra Müdürlüğünde Haklı Bulundu

Bir Şirketin Banka Hesabından Haksız Kesinti Yapıldı

Bir şirketin banka hesabından gece yarısı birer dakika arayla Periyodik Hizmet Komisyonu adı altında 4 bin 200 TL para kesildi. Şirket yetkilisi, komisyon bedellerinin hesaptan bilgisi ve rızası dışında hukuka aykırı olarak tahsil edildiğini öne sürdü. Şirket, haksız kesinti bedelinin iadesini talep etti.

İcra Takibi Başlatıldı

Şirket, İcra Müdürlüğünde başlattığı icra takibine bankanın itiraz ederek takibi durdurduğunu öne sürdü. Şirket, davalı bankanın komisyonlara açıklık getiremediğini öne sürdü. Şirket, takibin devamına, davalının icra takibine haksız itirazı sebebiyle icra inkar tazminatına mahkum edilmesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Kararı

Mahkeme, davalı bankanın davacıdan masraf ve komisyon alabilmesi için taraflar arasında imzalanan sözleşmede masraf ve komisyon alınacağının kararlaştırılmış olması gerektiğini hatırlattı. Yasa gereği bankalarca, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak âzami faiz oranları ile faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve azami sınırlarının serbestçe belirleneceği dile getirildi. Kararda, davalı bankanın davacı müşterisinden alınacak periyodik hizmet komisyonunu TCMB'na bildirimde bulunmadığından 4 bin 200 TL'nin davacıya iadesi gerektiği belirtildi. Davalı tarafından 2. İcra Müdürlüğünün icra dosyasına yöneltilen itirazın iptaline ve takibin devamına karar verildi. Asıl alacağın yüzde 20'si oranında icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine hükmedildi.