Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BDDK, Bankaların Net İstikrarlı Fonlama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmeliği Değiştirdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Bankalarca Kamuya Açıklanacak Finansal Tablolar ile Bunlara İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Hakkında Tebliğ"de değişikliğe giderek, bankaların net istikrarlı fonlama oranı hesaplamasına ilişkin yönetmeliği değiştirdi. Yönetmeliğe göre, bankaların istikrarlı fonlama yapmaları sağlanacak ve net istikrarlı fonlama oranı için asgari bir oran tesis edilecek.

Yayın Tarihi: 27.05.2023 15:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

BDDK, Bankaların Net İstikrarlı Fonlama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmeliği Değiştirdi

Bankaların İstikrarlı Fonlama Yapmaları Sağlanacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan yeni düzenleme ile "Bankalarca Kamuya Açıklanacak Finansal Tablolar ile Bunlara İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Hakkında Tebliğ"de değişikliğe gidildi.

BDDK'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımladığı değişikliğe göre, Bankalarca Kamuya Açıklanacak Finansal Tablolar ile Bunlara İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Hakkında Tebliğ'in 13. maddesinin başlığı, "Likidite riski yönetimi, likidite karşılama oranı ve net istikrarlı fonlama oranı" şeklinde değiştirildi ve aynı maddeye bazı fıkralar eklendi.

Net İstikrarlı Fonlama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik Değişti

Bankaların fonlama riskinin likidite düzeylerinin bozulmasına yol açmasını önleyebilmek amacıyla istikrarlı fonlama yapmalarını sağlamaya yönelik esaslar belirlendi.

BDDK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, net istikrarlı fonlama oranı, mevcut istikrarlı fon tutarının gerekli istikrarlı fon tutarına bölünmesi suretiyle konsolide ve konsolide olmayan bazda hesaplanacak.

Bankaların Asgari Oranı Tesis Edilecek

BDDK, net istikrarlı fonlama oranı için asgari bir oran tesis etmeye, bu oranın hesaplanmasına ve tutturulmasına ilişkin esasları belirlemeye yetkili olacak.

BDDK, Merkez Bankası’nın (TCMB) uygun görüşü alınmak suretiyle fonlama riski düzeylerini dikkate alarak banka ya da banka grubu bazında daha ihtiyatlı esaslar belirleyebilecek.

Kalkınma ve Yatırım Bankaları Muaf Tutuldu

Kalkınma ve yatırım bankaları, BDDK tarafından aksi belirleninceye kadar, bu asgari oranları tutturmaktan muaf tutuldu.