Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BDDK Duyurdu: Kredi Kartı Harcamalarına Taksit Engeli Geliyor!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bazı kredi kartı harcamalarına taksit engeli getirdi. BDDK'nın aldığı kararın faiz ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, BDDK, kredi kartlarına uygulanan taksitlendirme sürelerinin havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama harcamalarına uygulanmayacağını duyurdu. BDDK'nın risk ağırlıklarını artırma kararı ise finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla alındı.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 15:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

BDDK Duyurdu: Kredi Kartı Harcamalarına Taksit Engeli Geliyor!

BDDK Duyurdu: Kredi Kartı Harcamalarına Taksit Engeli Geliyor!

BDDK kararı ile birlikte bazı kredi kartı harcamalarına taksit engeli getirildiği öğrenildi. Bu kararın perde arkasında yatan neden ise merak ediliyordu. Söz konusu kararın faiz ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla, dün gerçekleştirdiği toplantıda bazı önemli kararlar aldı. Kurul, bir dizi kredi türünde risk ağırlıklarının artırılmasına karar verdi. Bu karar, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere verilen binek araç edinim kredileri, taşıt teminatlı krediler ve tüketicilere yönelik finansal kiralama işlemleri için geçerli olacak.

Ayrıca, BDDK, kredi kartlarına uygulanan taksitlendirme sürelerinin havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama harcamalarına uygulanmayacağına karar verdi. Bu kapsamda, yurt dışı harcamalarında taksitlendirme yapılmayacağı belirtildi.

BDDK, bazı kredi türlerinde risk ağırlıklarının standart uygulamada %150 olacağını açıkladı. Bu krediler arasında ihtiyaç kredileri (kredili mevduat hesapları dahil), bireysel kredi kartları (kredi kartı harcamaları ve nakit çekimleri dahil), tüketicilere verilen binek araç kredileri, taşıt teminatlı krediler ve tüketicilere yönelik finansal kiralama işlemleri bulunuyor.

BDDK, konut kredileri hariç tüm bireysel kredilerin (kredi kartları ve KMH dahil) risk ağırlığını %150'ye çıkardı. Bu değişikliklerin sonucunda, belirtilen faiz oranlarında bir artış beklenebilir. 2021 yılında, kartlarda 1-6 ay vadede %100, 6 aydan uzunlarda %150, ihtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadede %100, 12 aydan uzunlarda %150 risk ağırlığı uygulanıyordu. Taşıt kredilerinde ise risk ağırlığı %75'ti.