Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na Borçları Gündemde

Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK'ya 96 milyar lira borcu olduğunu açıkladı, bu borçların çoğu belediye şirketlerine ait.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 22:48
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 22:48

Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na Borçları Gündemde

Belediyelerin Prim Borçları Artış Gösteriyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan toplam 96 milyar lira prim borcunun %80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu duyurdu.

Hedef Kısa Sürede Borçların Ödenmesi

Işıkhan, AHaber televizyonunda yayınlanan bir programda, borçların tahsili için belediyelere çağrıda bulundu. "Belediyelerin toplam 96 milyar liralık borcu sürdürülemez hale geldi" dedi. 2023 yılı itibarıyla işlemlerin hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Işıkhan, sigorta primlerinin emekli aylıkları ve sağlık harcamaları için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özelinde Durum

Bakan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) SGK'ya olan borcunun son 5 yılda 3.3 milyar liraya çıktığını ifade etti ve bir belediye şirketinin 800 milyon lira borcunu yapılandırmak için başvurduğunu aktardı. Ancak, bu durumun İBB'nin genel borcunu kapatmadığını ve diğer şirketlerin borçları için adım atılmasını beklediklerini savundu.

Ülke Genelindeki Durum

Işıkhan, CHP’li belediyelerle ilgili rakamları değerlendirerek, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcunun aslında 382 milyon lira olduğunu ve bu belediyenin borçlu belediyeler arasında en azından biri olduğunu söyledi.

Ayrıca, İzmir, Ankara ve Adana Büyükşehir Belediyeleri’nin borçlarının son beş yılda büyük ölçüde arttığına dikkat çekti. Bunun yanı sıra, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin tüm zamanların en borçlu altıncı belediyesi olduğu bilgisini paylaştı.

Son Söz

Bakan Işıkhan, borçlarını ödemeyen tüm belediyelere bir uyarıda bulunarak, icra yöntemine başvurmanın kaçınılmaz olabileceğini ifade etti. Tüm belediyelerin kısa sürede borçlarını ödemeleri gerektiğini belirtti.