Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Besin Takviyelerinin Önemi ve Karaciğere Etkileri

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, besin takviyelerinin önemi ve karaciğere olan etkileri hakkında bilgiler paylaştı. Dengeli beslenen kişilerin besin takviyesine ihtiyaç duymadığını belirten Prof. Dr. Atamer, sağlıklı beslenen kişilerin hekim tavsiyesi olmadan takviye kullanmasının sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, bitkisel takviyelerin karaciğere zarar verebileceğini ve bilinmeyen takviyelerin zararlı olabileceğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 11:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Besin Takviyelerinin Önemi ve Karaciğere Etkileri

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer'den Besin Takviyeleri Hakkında Önemli Bilgiler

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, besin takviyelerinin önemi ve karaciğere olan etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dengeli beslenen ve sağlıklı kişilerin besin takviyesine ihtiyacı yok diyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, sağlıklı beslenen kişilerin hekim tavsiyesi olmadan besin takviyesi kullanmasının sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, karaciğerin hayatının devamı için gerekli olan vücudun en temel organı olduğunu ifade ederek, ağız yoluyla alınan her türlü yiyecek, içecek ve ilaçların karaciğerde metabolize olduğunu belirtti.

Bitkisel gıda ve ilaç takviyelerinin karaciğere zarar verebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Atamer, özellikle cinsel fonksiyonu artırıcı takviyeler, vücut geliştirme ve diyet ürünleri, kedi otu, yüksek otu, öksürük otu gibi ürünlerin karaciğer için toksik olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Aytaç Atamer ayrıca, kullanılan gıda takviyelerinin içeriklerinin yeteri kadar kontrolden geçmediğini ve bazılarının ağır metaller ve katkı maddeleri içerebileceğini belirtti. Bu nedenle, bilinmeyen veya gereksiz olarak kullanılan gıda takviyelerinin kişilere zarar verebileceğini ifade etti.

Kullanılan gıda takviyelerinin karaciğere olan etkisinin, kullanılan takviyelerin içeriği, alınma süresi, yaş, karaciğerin durumu, kapasitesi, hastalıkları ve/veya genetik yatkınlığı gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, bu konuda hekim tavsiyesi alınmasının önemini vurguladı.