Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bilim İnsanları Kelebeklerin Evrim Ağacını Çıkardı

Bilim insanları kelebeklerin evrim ağacını çıkardı. Çalışmada ilk kelebeklerin 100 milyon yıl önce Orta ve Kuzey Amerikada evrimleştiği keşfedildi. Kelebeklerin evrim geçirdikten sonra bugünkü Güney Amerikaya yayıldığı düşünülüyor.

Yayın Tarihi: 29.05.2023 18:22
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Bilim İnsanları Kelebeklerin Evrim Ağacını Çıkardı

Bilim İnsanları Kelebeklerin Evrim Ağacını Çıkardı

Çalışmada ilk kelebeklerin 100 milyon yıl önce Orta ve Kuzey Amerikada evrimleştiği keşfedildi. Bu sırada, süper kıta Pangeanın parçalanma sürecinde olduğu biliniyor. Araştırmacılara göre Kuzey Amerika, doğu ve batıyı ayıran bir denizle ikiye bölünmüştü. Kelebeklerse bu kıta parçasının batı tarafında ortaya çıktı. Bugün dünya genelinde 20 bin kelebek türünün yaşadığı tahmin ediliyor. Kelebeklere Antarktika haricinde tüm kıtalarda rastlamak mümkün.

Tanımlanan türlerin yüzde 92sinin temsil edildiği bu yaşam ağacındaki ilk kelebeklerin baklagil ailesinden bitkilerle beslendiği de tespit edildi. Kelebeklerin evrim geçirdikten sonra bugünkü Güney Amerikaya yayıldığı düşünülüyor. Buna göre bazıları da o zamanlar çok daha sıcak olan ve halen Avustralyayla bağlantısı olan Antarktikaya göç etti. 75-60 milyon yıl önce bugünkü Rusyaya ulaşan kelebeklerin, daha sonra da Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Afrika Boynuzuna yayıldığı ifade ediliyor. Hatta o zamanlar ada durumdaki bugünkü Hint yarımadasına da yaklaşık 60 milyon yıl önce ulaştıkları anlaşılıyor. Araştırmacılara göre kelebeklerin yayılımı, bilinmeyen bir nedenle, milyonlarca yıl önce Ortadoğuda durdu. Nihayetinde yaklaşık 45-30 milyon yıl önce Avrupaya da yayıldılar.

Kelebeklerin ve çiçekli bitkilerin evrimi, kaçınılmaz bir şekilde iç içe geçmiş. Aralarındaki yakın ilişki, her iki soyda da dikkate değer bir çeşitlilik sağlamış.