Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BioNTech, Kişiselleştirilmiş Aşı ile Pankreas Kanserine Karşı Umut Verici Sonuçlar Elde Etti

Alman şirketi BioNTech, pankreas kanserine karşı kişiselleştirilmiş bir aşı geliştirdi. Hastaların bağışıklık sistemlerine kanser tümörlerine saldırmayı öğreten aşı, tedavi edilen 16 hastanın yarısında bağışıklık tepkisine neden oldu ve bu hastaların kanserleri çalışma sırasında tekrardan nüksetmedi.

Yayın Tarihi: 12.05.2023 20:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

BioNTech, Kişiselleştirilmiş Aşı ile Pankreas Kanserine Karşı Umut Verici Sonuçlar Elde Etti

BioNTech, Pankreas Kanseri İçin Kişiselleştirilmiş Aşı Geliştirdi

Alman şirketi BioNTech, kişiselleştirilmiş bir aşı sayesinde pankreas kanserine karşı umut verici sonuçlara ulaştı. Hastaların bağışıklık sistemlerine kanser tümörlerine saldırmayı öğreten aşı, tedavi edilen 16 hastanın yarısında bağışıklık tepkisine neden oldu ve bu hastaların kanserleri çalışma sırasında tekrardan nüksetmedi.

Kanser Aşıları Hastaların Tümörlerine Göre Uyarlanıyor

Nature dergisinde yayınlanan çalışma, kanser aşılarının hastaların tümörlerine göre uyarlanmasına yönelik yıllardır süren hareketin dönüm noktalarından biri oldu. BioNTech'in COVID aşıları gibi, kanser aşıları da RNA'ya dayanıyor. Bu durumda aşılar, hastaların hücrelerine, çıkarılan tümörlerinde bulunan aynı proteinlerden bazılarını üretme talimatını vererek, potansiyel olarak gerçek kanser hücrelerine karşı işe yarayacak bir bağışıklık tepkisini tetikledi.

Çalışmanın Ölçeği Sınırlı Olsa da Sonuçlar Cesaret Verici

Çalışmanın ölçeği sadece 16 hasta ile sınırlı olsa da sonuçlar oldukça cesaret verici. Ancak uzmanlar, bilim insanlarının kişiselleştirilmiş kanser aşılarını bu kadar hızlı bir şekilde oluşturabilmeleri, kalite kontrollerini yapabilmeleri ve sunabilmelerinin umut verici bir işaret olduğunu söylüyor.