Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Biyonik Kulak İşitme Kaybı Olanlar İçin Umut Işığı

Ankara Üniversitesi'nden Dr. Emre Ocak, biyonik kulak uygulamasıyla işitme kaybına çözüm sunuyor.

Yayın Tarihi: 23.12.2024 09:58
Güncelleme Tarihi: 23.12.2024 09:58

Biyonik Kulak İşitme Kaybı Olanlar İçin Umut Işığı

Biyonik Kulak İşitme Kaybı Olanlar İçin Umut Işığı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Emre Ocak, işitme kaybı yaşayan hastalar için umut verici bir gelişmeyi vurguladı.

Koklear İmplanta Dair Bilgiler

Doç. Dr. Ocak, Edirne'de Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumda, halk arasında "biyonik kulak" olarak bilinen koklear implantın önemine dikkat çekti. İşitme kaybı yaşayan hastalara çeşitli tedavi yöntemleri uygulandığını belirterek, farklı sebeplerle işitme kaybı yaşanabildiğini anlattı.

İşitme Kaybının Nedenleri

"İşitme kayıplarının çoğu iç kulak sinirleriyle ilişkilidir," diyen Ocak, kulaklık olarak bilinen işitme cihazlarının belli bir aşamaya kadar tedaviye yardımcı olduğunu, ancak bazı durumlarda bu cihazların etkili olmadığını ifade etti.

Koklear İmplantın İşleyişi

Duymanın tamamen kaybolduğu durumlarda koklear implant uygulandığını açıklayan Ocak, bu teknolojinin iki parçadan oluştuğunu belirtti. İç parça, hastanın kulağının iç kısmındaki koklea adı verilen bölgeye ameliyatla yerleştiriliyor. İşlem tamamlandıktan birkaç hafta sonra dış parça takılarak hasta duymaya başlıyor. "Bu gerçekten müthiş bir teknoloji," dedi.

Beyin Sapı İmplantı

Koklear implantın etkili olmadığı nadir durumlarda ise işitmenin beyindeki merkezine beyin sapı implantı yerleştirildiğini ifade etti.

Erken Teşhis ve Tedavi Önemli

Ocak, işitme kaybı yaşayanların zaman kaybetmeden uzman doktora başvurması gerektiğinin altını çizdi. "Her işitme kaybının bir çözümü var. Erken teşhis ve tedavi, yaşam kalitenizi önemli ölçüde artırabilir," diye ekledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi...

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, AA muhabirine işitme kaybı yaşayan hastalara çeşitli tedaviler uygulandığına ilişkin açıklamada bulundu.