Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM, Gazze ve Batı Şeria İçin Acil Yardım Çağrısı Yaptı

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da 2,7 milyon kişinin gereksinimleri için 1,2 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı. Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin sayısı 1,5 milyona ulaştı. İsrail'in hava saldırıları nedeniyle insani durumun felaket seviyesine ulaştığı belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 22:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

BM, Gazze ve Batı Şeria İçin Acil Yardım Çağrısı Yaptı

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da 2,7 milyon kişinin gereksinimleri için 1,2 milyar dolara ihtiyaç olduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasında süren gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze ve Filistin'in işgal altında bulunan bölgelerindeki krizin kötüye gitmeye devam ettiğini belirten Laerke, yılın geri kalan bölümü için güncellenmiş bir acil yardım çağrısı yayımlayacaklarını kaydetti.

Laerke, "Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da 2,7 milyon kişinin gereksinimleri için 1,2 milyar dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor." dedi.

12 Ekim'de Gazze ve işgal altındaki Filistin toprakları için başlatılan yardım çağrısında yaklaşık 1,3 milyon insanı desteklemek için 294 milyon dolar talep edildiğini hatırlatan Laerke, o tarihten bu yana bölgedeki durumun daha umutsuz hal aldığını söyledi.

BM: Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin sayısı 1,5 milyona ulaştı

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunun ardından BM, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin sayısının 1,5 milyona ulaştığını belirtti.

BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, "Gazze'de insani durum felaket." ifadesini kullanarak İsrail'in hava saldırılarının yoğunlaşmasıyla da giderek kötüleştiğini ifade etti.

Hamas, İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan etti. Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin sayısının 1,5 milyona ulaştığını duyurdu.

BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) New York'ta düzenlediği oturuma video konferans yoluyla bağlandı.

"Gazze'de insani durum felaket." ifadesini kullanan Hastings, İsrail'in hava saldırılarının yoğunlaşmasıyla da giderek kötüleştiğine dikkati çekti.

Hastings, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de öldürülenlerin sayısının 9 bine yaklaştığını, yaklaşık 23 bin kişinin yaralandığını, bunların üçte ikisinin kadın ve çocuklardan oluştuğu bilgisini paylaştı.

Hastings, "7 Ekim'den bu yana Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin sayısı 1,5 milyona ulaştı." dedi.

"Gerçek şu ki Gazze'de şu anda hiçbir yer gerçekten güvenli değil." uyarısını yapan Hastings, çatışmaların başlangıcından bu yana BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait 50 tesisin vurulduğunu, 72 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Hastings, gıda ve suya ulaşımın çok ciddi sorun olmaya başladığını aktardı.

Fonlamaya ilişkin ise Hastings, yıl sonuna kadar Gazze ve Batı Şeria'daki halkın ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık 1,2 milyar dolara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.