Savaşın Başladığı Tarih
Savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana birçok kez toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ateşkes ilan edecek adımda bir kez daha başarısız oldu.
ABD'nin İsrail Yanlısı Karar Tasarısı
Son olarak ABD'nin gündeme getirdiği İsrail yanlısı karar tasarısı, BMGK'nın daimi üyeleri Rusya ve Çin'in oylarıyla veto edildi. ABD'nin tasarısı, Gazze Şeridi'ne yardımların ulaştırılmasını sağlayacak bir 'insani ara' öneriyordu ancak tam bir ateşkes çağrısında bulunmuyordu.
Rusya ve Çin'in Tasarıları
Rusya ve Çin'in geçtiğimiz haftalarda BMGK'ya taşıdığı tasarılar ise, bu kez ABD tarafından 'hayır' oyu verilerek veto edildi. Moskova yönetimi can kaybının 10 bine yaklaştığı Gazze'de 'derhal ve kalıcı' bir ateşkes isteyen, aynı zamanda sivilleri hedef alan her türlü şiddeti kınayan bir tasarının Güvenlik Konseyi'nden geçmesini istiyor.
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia'nın Açıklamaları
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia'nın toplantıda sarf ettiği sözler ise, İsrail'de depreme yol açtı. ABD'nin BMGK'da alınacak kararların İsrail'in Gazze'de devam eden kara operasyonuna hiçbir tesirinin olmaması için çaba gösterdiğini dile getiren Rus diplomat, Washington'ın tek amacının sivilleri kurtarmak değil bölgedeki siyasi pozisyonunu desteklemek olduğunu söyledi.
Rusya'nın İsrail'i İşgalci Güç Olarak Tanımlaması
7 Ekim'den bu yana Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni çıkmaza sürükleyen oylama maratonunda Rus temsilci Nebenzia, İsrail'i işgalci bir güç olarak tanımladı ve bu nedenle kendini savunma hakkının olmadığını vurguladı.
Rusya'nın Arap Ülkelerini Kınaması
Jerusalem Post gazetesi, 'Rusya Birleşmiş Milletler'de İsrail'in kendini savunma hakkı yok diyor' başlıklı haberinde, Moskova'nın Filistin-İsrail çatışması sona ermeden Tel Aviv'le ilişkileri normalleştiren Arap ülkelerini de kınadığını öne çıkardı.
Rusya'nın BM Filistin Konulu Özel Oturumda Açıklamaları
Rusya'nın BM Filistin konulu özel oturumunda yaptığı konuşmada çatışmaların durması gerektiğini söyleyen Nebenzya, Hamas tarafından tutulan rehinelerin salıverilmesi için arabuluculara ihtiyaç olduğunu belirtti.