Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 57. Oturumu Cenevre'de Başladı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Cenevre'de başlayan oturumda küresel insan hakları krizine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 09.09.2024 12:44
Güncelleme Tarihi: 09.09.2024 12:44

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 57. Oturumu Cenevre'de Başladı

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 57. Oturumu Başladı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin (İHK) 57. Oturumu, Cenevre'de başladı. Oturumun açılışında BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk önemli açıklamalarda bulundu.

İnsan Hakları Krizinde Siyasi Liderliğin Eksikliği

Volker Türk, insan haklarının krizde olmadığına dair bir iyimserlik taşıdığını fakat bu hakların uygulanması için gerekli olan siyasi liderliğin eksik olduğunu vurguladı. "Dünya genelinde iktidarı sürdürmek veya ele geçirmek için evrensel insan hakları kötüye kullanılıyor," diyerek mevcut durumu eleştirdi.

Eşitsizlik ve Ayrımcılık Sorunları

Türk, toplumlarda ırkçılık ve ayrımcılığın hâlâ yaygın olduğunu ifade etti: "Bu durum birçok bölgede sosyoekonomik eşitsizlikleri derinleştiriyor." Medya ve siyasi figürlerin, göçmenler ve azınlık gruplarını hedef alarak, düşmanlık tohumları ektiklerinden bahsetti.

Sudan ve Gazze'deki İnsani Krizler

Sudan'daki iç savaşla ilgili olarak, 20 bin kişinin ölümünün tahmin edildiğini belirten Türk, bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini açıkladı. Ayrıca, Gazze'de 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana süren savaşın hemen sonlandırılması gerektiğini vurguladı: "Filistinliler her gün hayatta kalmak için mücadele ediyor." dedi.

Oturumun Önemi ve Gelecek Planları

Cenevre'deki oturuma çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisi katılmakta. 11 Ekim'de sona erecek bu oturumda, çatışma bölgelerindeki durumlar ve insan hakları raporları ele alınacaktır.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin (İHK) 57'nci Oturumu, Birleşmiş Milletler (BM)...

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin (İHK) 57'nci Oturumu, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde başladı.