Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği İsrail-Filistin Çatışmalarına Endişeyle Bakıyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin endişelerini dile getirdi. İşgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan saldırılar, yerleşimci şiddeti ve keyfi gözaltılar nedeniyle insan hakları durumunun kötüye gittiği belirtildi. Ayrıca, Gazze'deki saldırılar ve rastgele roket atışlarından da endişe duyulduğu ifade edildi. BM İnsan Hakları Ofisi'ne göre, Batı Şeria'da en az 15'i çocuk ve biri kadın olmak üzere 69 Filistinli öldürüldü. Filistinlilere yönelik keyfi tutuklamaların da arttığı belirtildi. Yardım tırlarının Gazze'ye giriş yapması konusunda net bir tarih belirlenemediği ve insani yardım ihtiyacının belirlenmesinin zor olduğu ifade edildi.

Yayın Tarihi: 22.10.2023 11:24
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği İsrail-Filistin Çatışmalarına Endişeyle Bakıyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği İsrail-Filistin Çatışmalarına Endişeyle Bakıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Shamdasani, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail'in saldırıları, yerleşimci şiddeti ve keyfi gözaltılar nedeniyle insan haklarıyla ilgili durumun hızla kötüye gidişinden son derece endişeli olduklarını söyledi. İsrail güçlerinin Gazze'de devam eden ağır silahlı saldırılarından endişe duyduklarının altını çizen Shamdasani, Gazze'den İsrail'e rastgele roket atılmasından da endişe duyduklarını belirtti.

'Batı Şeria'daki Keyfi Tutuklamalar da Artış Gösterdi'

Shamdasani, Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırısının ardından Filistinli silahlı gruplarca rehin alınanların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrılarını yinelerken, rehin almanın uluslararası hukuk uyarınca yasak olduğunu söyledi. İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail'in saldırıları, yerleşimci şiddeti ve keyfi gözaltılar nedeniyle hızla kötüye giden insan haklarıyla ilgili durumdan son derece endişeli olduklarını vurgulayan Ravina Shamdasani, '7 Ekim'den bu yana, BM İnsan Hakları Ofisi'ne işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güvenlik güçleri tarafından en az 15'i çocuk ve biri kadın olmak üzere 69 Filistinlinin öldürüldüğü rapor edildi. 6 Filistinli, silahlı yerleşimciler tarafından öldürüldü ve bazı Filistinliler topraklarından zorla çıkarıldı' dedi. Shamdasani, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik keyfi tutuklamaların da arttığını bildirdi.

OCHA: Yardım Tırlarının Ne Zaman Giriş Yapacağı Net Değil

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke ise yardım tırlarının Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye ne zaman giriş yapacağının net olmadığını, bu konudaki müzakerelerin devam ettiğini ve en yakın zamanda başlamasını umut ettiklerini kaydetti. Gazze'de ihtiyaç duyulan insani yardım miktarının belirlenmesinin mümkün olmadığına da işaret eden OCHA Sözcüsü Laerke, su, gıda, yakıt ve tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunun bilincinde olduklarını ifade etti.